Ayn Randová

Ayn Randová

Ayn Randová se narodila v ruském Petrohradě 2.2.1905, zemřela v New Yorku 6.3.1982. Dva roky po dokončení Petrohradské univerzity, kde studovala historii a filozofii, emigrovala do Spojených států amerických. Počáteční léta strávila v Hollywoodu, kde se pokoušela psát filmové scénáře.
První scénář (Red Pawn) se jí podařilo prodat v roce 1932. Její první román, We the living, byl dokončen v roce 1933, nenašel však vydavatele až do roku 1936. Její druhý román, The Fountainhead (Zdroj), byl odmítnut dvanácti nakladateli a nakonec vydán v roce 1943. I když byl ignorován literárním světem, stal se z něho bestseller a zůstal jím dodnes.
V roce 1957 vyšel poslední román, Atlas Shrugged, který dramatizuje její unikátní filozofii - objektivismus.
Od té doby se Ayn Rand věnovala psaní esejů a přednáškám analyzujícím současné dění a aplikujícím objektivismus na aktuální politické a společenské otázky. Její vize člověka jako nezávisle přemýšlejícího, sebevědomého individualisty spolu s její filozofií "pro život na zemi" ovlivnily životy miliónů čtenářů na celém světě a stály na počátku filozofického hnutí, které má rostoucí vliv na americkou společnost.

Objektivismus je filozofií americké filozofky a spisovatelky Ayn Rand (1905-1982), která své ideje představila v několika slavných románech a řadě dalších prací. Objektivismus je integrovaným systémem, který definuje abstraktní principy, jimiž by se měl člověk řídit ve svém myšlení a jednání, má-li žít životem hodným člověka. Klíčem k epochálnímu filozofickému obratu, který Ayn Rand přináší, je její odhalení způsobu, jímž člověk odvozuje své pojmy ze smyslově vnímané reality.

Knihy autora