Dcera sochaře

rok vydání – 2002
Doporučená cena je 99 Kč

Známá finsko-švédská spisovatelka a malířka, autorka slavných dětských knih o skřítcích Muminech, zaznamenává své pocity z dětství prožitého v netradiční a poněkud výstřední umělecké helsinské rodině. V jednotlivých příbězích se zvláštním způsobem prolíná realita s jedinečnou fantazií a neobvyklým vnímáním a pozorováním světa i vlastních vnitřních prožitků. Důležitou součástí tohoto světa je moře a magická severská příroda.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788072034420
ISBN 80--72-03-4-42--1
Počet stran 150
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 13cm x 13cm
Vydání 2002 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (3x)

Názory
čtenářů

Matiášová Iva
26. 10. 2013

Něžná...

(...) Tove vložila do příběhů křehkou něžnost lidí i přírody na drsném severu. Melancholická knížka plná vlídnosti, přirozenosti a moudrosti, kterou nacházíme mezi řádky. Krásně ji v recenzi popsal níže pan Karas.

prkali
27. 5. 2012

Přátelská světlemodrá knížečka, stačí vzít ji do ruky a jen ji pohladit…...

(...) Ale lepší je občas nahlédnout i dovnitř a číst dovolím si uvést dva úryvky: "Jednou za soumraku byl tatínek venku na kopci a přímo do náručí mu vletěl netopýr. Tatínek zůstal bez pohnutí stát a netopýr mu vlezl do kabátu, zavěsil se hlavou dolů a usnul. Tatínek se ani nepohnul. Přinesli jsme mu ven večeři a on ji opatrně snědl. Nikdo nesměl promluvit. Potom jsme talíř odnesli a tatínek tam stál až do setmění. Pak netopýr na chvíli vyletěl a zase se k němu vrátil, ale zdržel se jen chvilku, bylo to zdvořilostní návštěva." "Někdy sešel tatínek v pantoflích dolů do ateliéru a dal si kousek sledě, přihnul si a pokoušel se z rádia, které si sám sestavil, vyloudit nějaký zvuk. Naprostý mír." Jednou se s rádiem něco stalo, takže zahrálo celou písničku, než se zase porouchalo. Ale i poruchy jsou zázračné, nepochopitelné a osamělé signály tam venku ve vesmíru.

Petr Karas
22. 11. 2011

V srdci zapsaná...

(...) Tato kniha je pro mě bezednou studnicí lidskosti, vlídného slova a pro mě srdeční záležitostí. Úžasný překlad, krásné zpracování, ilustrace i obal. Přečetl jsem ji jistě více než třicetkrát, a ikdyž ji znám skoro z paměti, přesto v ní stále nacházím překrásné pasáže. Každý z příběhů v ní otištěný se otiskl i do mě svým přesahem. Všem, kteří milují rozmanitost a hravost jazyka, kteří mají rádi a uchovali si sympatie k dětské poťouchlosti, ji vřele doporučuji a přeji hluboký zážitek.

M. Tlustá, nehodnoceno
9. 1. 2006

T. Janssonová, Dcera sochaře...

(...) Výborná knížka! Přála bych si další vydání dosud nepřeložených povídek a románů T. Janssonové pro dospělé...

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné