Mýty Lakotů

aneb Když ještě po zemi chodil Iktómi

rok vydání – 2002
Doporučená cena je 398 Kč

Sbírka mýtů kmene Lakota (Sioux) z Velkých plání Severní Ameriky obsahuje především autentické pověsti nasbírané misionáři a lingvisty v průběhu 19. a počátkem 20. století. Mnohé z uvedených mýtů až doposud neopustily archivy a některé z nich dokonce nebyly dodnes přeloženy z původního jazyka. Kniha obsahuje tři typy mýtů: šibalské pověsti s lakotským šibalem jménem Iktómi, šibalské bajky o zvířatech a mýty s lakotským kulturním hrdinou (např. Kamenný hoch, Spadlá hvězda a další). Mýty jsou uvedeny v bilingvní podobě – tedy lakotsky a česky. Český překlad je pořízen přímo z lakotštiny. Podrobné komentáře nabízejí analýzu mýtů a představují první pokus o ucelené pojetí lakotské mytologie za použití srovnání s dostupnými prameny.

  • kniha
Překlad
Ilustrace

Bibliografické údaje

EAN 9788072033782
ISBN 80--72-03-3-78--6
Počet stran 386
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16cm x 23cm
Vydání 2002 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Názory
čtenářů

matosa@centrum.cz, Brno nehodnoceno
4. 1. 2004

Ojedinělá kniha...

(...) Knihy na téma mytologie přírodních národů jsou v posledních několika letech poměrně často vydávané. Ne všechny jsou však zpracovány s takovou pečlivostí a jako Mýty Lakotů od Jana Ullricha a zdaleka ne všechny vykazují tak vysokou míru autentičnosti. Ta je zde podtržena především uvedením původního znění mýtů v lakotském jazyce. Odstavce lakotského originálu a českého překladu jsou umístěny v protilehlých sloupcích, což umožňuje porovnávání obou textů. To je navíc usnadněno slovníkem na konci knihy, který obsahuje všechna lakotský slova obsažená v textu knihy. Mýty jsou přehledně řazeny podle logické posloupnosti a autor je doplnil podrobným komentářem, který svědčí o jeho rozsáhlých znalostech mytologie a kultury Lakotů (Siouxů). Jediná drobná výhrada patří ilustracím; ne že by nebyly vkusné a zajímavě symbolické, ovšem neodpovídají bezvýhradně tématicky. Pokud chcete číst opravdu autentické, nezkreslené a neovlivněné mýty jednoho z přírodních národů, pak toto je skutečně ojedinělá příležitost. A mimochodem: Český Rozhlas 1 Vltava nahrál podle knihy velmi zajímavý hodinový pořad.

Daniela Weber, (vsude doma, dobre nejlip) nehodnoceno
7. 3. 2003

vyborna kniha...

(...) Mohu se jen pripojit. Je radost cist myty prelozene clovekem, ktery rozumi nejen reci, ale i lidem, kteri tou reci mluvi. Dekuji, Jene!

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento ilustrátor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento překladatel u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.