A uzřela oslice anděla

rok vydání – 2018
Doporučená cena je 398 Kč

Řada hudebníků v rozhovorech mluvívá o tom, že by jednou chtěli napsat román, že je to ohromně láká – nakonec se však k tomu nikdy nedostanou. Anebo si opravdu čas najdou a dají do psaní veškerou píli a trpělivost, pak se ovšem ukáže, že se krapet přecenili a že snad měli raději zůstat u písní… To ale není případ Nicka Cavea. Ve svém románovém debutu A uzřela oslice anděla z roku 1989 skvěle mísí vlastní osobitou poetiku, plnou romantických obrazů, biblických narážek, morbidních představ i černočerného humoru, s velkým čtenářským rozhledem (inspirací mu byla především americká jižanská literatura, Williamem Faulknerem či Flannery O’Connorovou počínaje a Cormacem McCarthym konče). Jeho barokně košatému, grotesknímu příběhu, zasazenému na americký Jih 40. a 50. let dvacátého století, dominuje násilí, alkohol, zvrácenost a zvířecí instinkty; nechybí ani Boží trest a ďábelský smích. V románu A uzřela oslice anděla, kongeniálně přeloženém Tomášem Hráchem, se zkrátka nic neodpouští a za vše se tvrdě platí.

Román sklidil nadšený ohlas světové kritiky pro svůj jazyk plný biblických metafor a sevřený příběh vyprávěný na pomezí snu a šílenství.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025725443
ISBN 978-80-257-2544-3
Počet stran 350
Jazyk česky
Vazba flexi
Produkt kniha
Rozměry 12,5cm x 20cm
Vydání 2018 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (2x)

Názory
čtenářů

maca_bilek@seznam.cz, Brno / Vrchlabí
7. 10. 2010

zvláštní kniha...

(...) Tahle knížka se mě divně hodnotí, během četby sem ji několikrát proklínal s tím, že jsem si v duchu řikal, že jako recenzent ji roztrhám na cucky. Jenže pak sem ji dočet a tak nějak se to s krátkym odstupem času všechno ve mě rozleželo a dospěl sem k názoru, že jde o dílo tak neobvyklé až je pěkné (takže dávám všech 5).....PS: rozhodně to neni oddychové letní čtení někam k vodě....spíš bych doporučoval depresivní, studený, dešivý podzim. Enjoy !!!

Anonym nehodnoceno
20. 5. 2006

Neuvěřitelné dílo...

(...) Většinou když si přečtu knihu, po určitém čase ve mě zůstane jen malá vzpomínka. Tohle dílo je ale fascinující - nedá se na něj zapomenout.

patton, praha
29. 1. 2006

bravo...

(...) jsem rád že toto dílo vyšlo již po několikáté, čtěte a vnímejte, nesuďte pokud nepochopíte....

Anonym nehodnoceno
4. 1. 2006

euchrid...

(...) Taq tahle kniha me dostala jako zadna jina...nechapete,co mate chapat...citite pocity,jaqe ste necitili...jde do hloubky vasi duse..Je nemocna,v rozkladu a sladka...ne nebudu kecat...doporuciji vsem

Lucia, Southampton nehodnoceno
2. 4. 2005

Jestli je vubec co dodat………...

(...) je hodne tezky sdelit co bych opravdu chtela,tu knizku jsem ani nekupovala sobe,ani jsem netusila kdo je ten typek co ji napsal,pak jsem si precetla prvni vetu a nedokazala jsem prestat.Fakt me ty jeho slova chytly.Je hodne tezky tu knizku pochopit,lehce se stane ze to nekdo cte,nepremysli a pak je z toho zrejne ta nejhorsi kniha kterou kdo cetl. Jenze zrovna tohle Cave rict nechtel. Proste pro me je to nechutne vyborna knizka.

Markéta, Marketak.XYX@seznam.cz, nehodnoceno
10. 2. 2005

invenční to dílko:)...

(...) ...Tahle knížka mě fakt hodně dostala, od první stránky fakt zajímavý, nekonzumní a dost originální, Cave je vůbec geniální depkař:)

Ladywarning, nehodnoceno
25. 1. 2005

Zážitek...

(...) Naprosto báječná kniha. Zprvu jsem byla zhnusená, postupně jsem do ní zamilovala. Naturalistická, ale báječná, plná kontrastů. Doporučuji, každý se v ní chtě-nechtě najde.

martens, nehodnoceno
31. 12. 2004

Bomba!...

(...) Tahle kniha je na pochopení sice hodně složitá (možná proto, že tam není co chápat), ale je to jedno z nejlepších děl, jaké sem kdy přečetla. Není to sice četba pro každého a ne všechny nadchne, ale to k tomu přece patří. Nemůže se něco líbit všem a to té knížce jen přidává. Je skvělá!

Anonym nehodnoceno
27. 10. 2004

mno...

(...) tak ta kniha mě dostala... když mi bylo 16. Po letech jsem ji přečetl znova a musím říct že je sice zajímavá ale není vyjmečná.. takové knihy napsalo hodně lidí.. zkrátka Rimbaud to není

Anonym nehodnoceno
30. 8. 2004

nemam slov...

(...) je to opravdu nejlepsi kniha,kterou jsem kdy cetl a recenze od nezname zeny uplne vespod jen dokazuje ze neni pro vsechny.nebo ji mozna nepochopila.

HT, HK nehodnoceno
20. 7. 2004

—...

(...) tohle je nejlepší kniha, kterou sem kdy čet...nicméně není pro každýho. doporučuju si ji přečíst v originále, je psaná takovou podivnou staroangličtinou nebo čím a je to ještě větší maso.

rad, karlík nehodnoceno
29. 9. 2003

nemá nadpis...

(...) šílenství,alespon to není vlastní zkušenost.nekonečná FANTAZIE

Sandman, Brno nehodnoceno
19. 8. 2003

Vynikající...

(...) Jedním slovem vynikající.Knihu jsem četl jedním dechem na dovolené a v duchu jsem si přál, aby se nebe zatáhlo a začlo cedit.Měl bych klid a tu správnou atmosféru ke čtení.

Zuzana, fair.fay@email.cz, Plzeň nehodnoceno
16. 3. 2003

The best book, I´ve ever read!...

(...) Kniha má neuvěřitelně dokonale vybarvenou atmosféru. Můžete ji vnímat snad všemi smysly, pokud se odvážíte nechat se do ní vtáhnout. Téměř celý děj je naprosto obskurní, jak už je předznamenáno v komentáři ke knize - zlo přebíjí zlo ... . Hlavní hrdina je sice odpudivá hříčka přírody a v průběhu děje můžete sledovat jeho postupující šílenství, ale nakonec zjistíte, že s ním vlastně sympatizujete. Svělá kniha. Přesto raději nedoporučuji slabším povahám :-).

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné