Edda a Sága o Ynglinzích

rok vydání – 2003
Doporučená cena je 348 Kč

Snorri Sturluson (1178/9-1241) zpracoval severskou mytologii, známou také z tzv. Starší nebo Básnické Eddy, do svého druhu učebnice básnické tvorby. Jeho Edda obsahuje shrnutí eddické látky (pod názvem Gylffiho oblouzení), poučení o práci s ustálenými metaforami, typickými pro středověkou poezii (O jazyce básnickém), a v zásadě technický Výčet meter (do tohoto překladu nezahrnutý, protože v podstatě nepřevoditelný). Gylfiho oblouzení, těžiště Snorriho Eddy, je však vedle Starší Eddy jediným písemným zpracováním eddické mytologie, a proto Snorriho práce daleko přesahuje jeho původní záměr, jímž bylo znovuoživení skaldské poezie. Ve Snorriho zpracování jsou mytologie, představy o podobě, vzniku a vývoji světa, panteon i báje o bozích a bohyních vyloženy systematicky jako odpovědi na otázky fiktivního krále Gylfiho, který se pro vědění o božstvech a jejich moci vypraví až do jejich sídla, do Ásgardu.
Sága o Ynglizích je Snorriho příspěvkem k historickému žánru pevně spjatému se severskou literaturou. Snorri své zpracování napůl bájeslovných příběhů o staroislandských panovnících spojil do souboru Heimskringla, Sága i Ynglinzích je její úvodní část.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788072034581
ISBN 80--72-03-4-58--8
Počet stran 224
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16,8cm x 23,8cm
Vydání 2003 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Názory
čtenářů

Anonym nehodnoceno
18. 8. 2003

Vynikající…...

(...) Jsem rád, že tento klenot severské literatury vyšel znovu. Měl jsem starší vydání zatím jen několikrát vypůjčené z knihovny a nemohl ho sehnat ani po antikvariátech. Je to povinná četba pro ty, kdo se zajímají o mytologii. Díky paní Kadečkové a dalším máme mnoho knih na toto téma dostupných v češtině.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.