Čarodějův učeň

rok vydání – 2003
Doporučená cena je 488 Kč

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám krásným a poutavým jazykem a předkládá rodák ze severočeského Liberce a známý německý spisovatel Otfried Preussler, je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku.

  • kniha
Překlad
Ilustrace

Bibliografické údaje

EAN 9788072035533
ISBN 80--72-03-5-53--3
Počet stran 424
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16cm x 23cm
Vydání 2003 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (1x)

Názory
čtenářů

Giulietta
27. 7. 2019

Ano, přečteno skutečně...

(...) Ano, přečteno skutečně jedním dechem, spíš skoro bez dechu, z napětí... Knížka je asi skutečně plná magie, nemohla jsem se od ní odtrhnout. A nejhorší na tom je, že jsem si nejvíc oblíbila Mistra. Byl tak dokonale zlý, ale nepostrádal pořádnou dávku charizmatu, a jak se ve filmu smál, to by mrtvého muselo rozesmát. Jen jeho jednání s učni a studenty, a jak je zabíjel, podle, ještě k tomu, se mi teda nelíbilo vůbec. A jak ponižoval chudáka Juru! No, tito geniální lidé prý často bývají zlí, nemají to v hlavě normálně uspořádané. Největší hustota byla, jak proměnil šišky v klenoty a sbalil peníze od blbých šlechticů. Pěkně se teda nechali napálit... A jak zastavil čas! Přesto bych u něj studovat nechtěla, na práci ve mlýně bych neměla dost sil, a z černého umění mám strach... Jen létat bych chtěla umět, to bych ho poprosila, aby mě naučil. A s největší pravděpodobností by to bylo poslední, co bych v životě vyslovila. Tak pěkný zážitek u čtení přeji, a nezapomeňte i na stejnojmenný animovaný film, ze kterého jsou v knížce obrázky. No, Mistr je tak ošklivý, až je krásný.

Florian Liebeskind, Zlámaná Lhota nehodnoceno
30. 5. 2010

Krabat a jeho přitažlivost...

(...) Souhlasím. Je to napínavý příběh. Akce. Dříve než knihu jsem viděl animovaný film Karla Zemana (1977). A to prosím za totality...Jak dítě jsem se bál čarodějnického mlýna a jeho obyvatel (hlavně Mistr - Havran s rozštíplou zkrvavenou hlavou byl fakt brutální), ale zároveň mě ta temná atmosféra vábila (dobro nakonec přece zvítězilo)! Knížka je asi vice spirituálně laděná, odráží se tam prostředí Lužice a jejích reálií, přírody a střídání ročních dob... Ale u mě jednoznačně patří k tomu nejlepšímu, co jsem dosud četl.

Ivka, Vlašim nehodnoceno
31. 3. 2008

krásné, mýtické, symbolické...

(...) Tuto knihu jsem přečetla již několikrát a jako dospívající dívka viděla v kině její filmové zpracování. Vše ve mě vždy zanechalo hluboký dojem. Dnes si občas přečtu třeba jen úryvky týkající se osvobozující moci lásky a zase mi tečou slzy. V knize se dá vždy najít něco nového. Jsou tam úžasné symbolické obrazy, závislost, touha po poznání, procitnutí, osvobození se z moci zla atd. Tento příběh se pořád bude dotýkat našich duší a proto je pořád tak čtený. Vřele všem doporučuji!

verca, olomouc nehodnoceno
14. 3. 2005

ponurá pohádka s hororovými prvky...

(...) s amatérským divadlem jsme tuto hru před 4 lety hrali, nevim, jestli se nam povedla ta ponurost, kazdopadne ale to bylo vynikajici sousto!

Hradec Králové nehodnoceno
12. 1. 2005

ÚŽASNÝ!!...

(...) Musím říct, že jsem Čarodějova učně začala číst a už se toho nepustila!! je to naprosto úžasný! určitě si to přečtěte!!! =)

Rokycany nehodnoceno
28. 11. 2004

Horor...

(...) Tento snímek jsem v mládí viděl a musím uznat že se mu nevyrovná žádný hraný horor. Např. scéna kopání vlastního hrobu atd. je prostě nezaměnitelná :-)

Petr Cihelka; elidor@elidor.cz, Praha nehodnoceno
20. 4. 2004

Krasna knihy...

(...) Jako dite jsem se u teto pohadky v televiznim zpracovani bal a vlastne dodnes si pamatuji skrehotave volani mlynarskeho mistra 'Krabateee' ... Knihu jsem zakoupil opravdu s chuti a musim rici ze jak kniha samotna tak jeji zpracovani je opravdu krasne. Diky Argo.

Zuzka, Ostrava nehodnoceno
19. 4. 2004

Čarodějův učeň...

(...) Vzpomínám si,že jako dítko jsem zhlédla toto dílo v televizi a měla jsem z něj pořádný strach.Dlouho jsem to nikde neviděla vydáno knižně,tak jsem měla strašně velkou radost,že Argo tuto knihu vydalo.Koupila jsem jí své 12leté dceři a ta byla nadšená.Mami,tak strašidelnou knihu,jsem dlouho nečetla.A to jěště neviděla film.Díky Argo

Praha nehodnoceno
11. 3. 2004

Horor, nebo pohadka?...

(...) Opravdu jedinecna zalezitost.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné