Čtyřnohá vrána a nové taškařice

rok vydání – 2007
Doporučená cena je 398 Kč

Absurdní povídky, scénické skeče, úvahy, verše a modlitby ruského spisovatele, básníka, mystifikátora, podivína a divadelníka Daniila Charmse (1905-1942) tvoří pestrou mozaiku příběhů, nálad, motivů a emocí, která otevírá bránu do fantasmagorické říše jeho geniálních provokací, černého humoru nejhrubšího zrna, milostného třeštění a halucinogenních přeludů.
Tato kniha seznamuje čtenáře s životem a dílem petrohradského básníka, spisovatele, divadelníka, svérázného filozofa, experimentátora a podivína, jehož texty a myšlenky stále vyvolávají v Rusku i v Evropě mimořádný ohlas. Základem knihy je reedice úspěšného vydání Charmsových povídek, dramatických textů, dopisů a deníkových zápisů pod titulem Čtyřnohá vrána. Text je však navíc obohacen o nová díla a dílka, z nichž mnohá jsou v češtině publikována vůbec poprvé. Některá z nich objevil básník, novinář a překladatel Ondřej Mrázek přímo v archivu Daniila Charmse v Knihovně Saltykova-Ščedrina v Petrohradě, jiná spatřila světlo světa poprvé. Absurdní a groteskní svět Charmsových hrdinů přináší inspiraci, která spojuje často velice odlišné proudy současné ruské alternativní kultury.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788072038282
ISBN 80--72-03-8-28--1
Počet stran 284
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 13,5cm x 18,3cm
Vydání 2007 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Názory
čtenářů

Levan.Tuyen@seznam.cz, Praha nehodnoceno
21. 4. 2008

Špatný překlad....

(...) Čtyrnohá vrána je jenom druhý překlad již vydaného 'Dobytku smíchu netřeba' Obě knížky mám doma a měl jsem možnost je porovnávat. Čtyřnohá vrána nemá styl,který je k Charmsovu humoru vhodný.Každopádne bych doporučil spíš 'Dobytek' než 'Vránu'.

Okurka, skleník nehodnoceno
4. 3. 2007

Úžasný zážitek...

(...) Jak pravil Shakespeare, smějeme se ze zoufalství. Toto je kniha, která vás rozesměje a současně vám pošle mrazení dolů po páteři, když si uvědomíte v jakých podmínkách vznikla (viz ostatně její deníkovou část). Nezbývá než poděkovat zúčastněným za velice dobrou a záslužnou práci na knize odvedenou a doufat, že se s OBERIUty zase brzo shledáme! Mimochodem, pokud by se vám absurdní svět Charmsových povídek zamlouval, podobný dotyk lze zažít s Henri Michauxem či Ivanem Wernischem.

TIF, Praha nehodnoceno
13. 2. 2007

kosmas-maglajz...

(...) to není první vydání. pod stejným názvem vydal žertíky, byť v umenšeném rozsahu, již Hynek ca před deseti lety.

Svaty@pobox.sk, SR nehodnoceno
6. 2. 2007

suhlas...

(...) tak tak, kniha ma nesklamala, avsak Dobytku smichu netreba som cital velmi davno, zial neviem ju nikde zohnat. Ani v knihkupectvach ani v antikvariatoch..

san esperito nehodnoceno
15. 11. 2006

zdár...

(...) kniha je dost dobrá, ale dobytku smíchu netřeba je lepší přesto je to dobrá koupě...!

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné