Zrození vagabunda

Neusedlí lidé v Čechách 17. a 18. století

rok vydání – 2007
Doporučená cena je 349 Kč

Kniha přinášející pohled na tuláky, žebráky, bezdomovce a jiné okrajové skupiny je v podstatě pohledem státních institucí tak, jak byl utvářen právě od raného novověku – represí a spolu s tím i péčí měl chránit spořádané poddané, resp. občany, jejichž životní způsob představoval cíl, k němuž měli být „nepřizpůsobiví“ lidé dovedeni. Při prosazení jednotného represivně-pečovatelského přístupu hraje klíčovou roli právě období 16.–18. století, doba formování centrálně-byrokratických státních mechanismů. Kriminalizace sice ztěžovala tuláckou existenci, ta však přesto ještě dlouho nepřestávala být jistou alternativou k přesně narýsovaným a mnohdy neradostným životním perspektivám usedlého obyvatelstva. Písemnosti vrchnostenských a státních institucí umožňují nahlédnout do tohoto prostoru volby mezi usedlostí a neusedlostí a zachytit osobní motivace stejně jako společenské, do individuálních rozhodnutí se promítající podmínky a okolnosti, které jednotlivce vedly k tomu, že se „vydal na cestu“, nebo na ní dlouhá léta žil. A právě všem těmto problémům, jež se v mnohém dotýkají i dneška, je věnována tato jedinečná kniha.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788072039173
ISBN 978-80-7203-917-3
Počet stran 373
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 15cm x 21cm
Vydání 2007 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3 (1x)

Názory
čtenářů

Eva Kohoutová
20. 10. 2017

Kniha rozhodně stojí za to. Jediným, a VELMI …...

(...) Kniha rozhodně stojí za to. Jediným, a VELMI rušivým elementem při čtení je použití přehnané genderové korektnosti. Celý text je protkán spojeními "historik a historička", "badatel a badatelka", "čtenář či čtenářka", "autor či autorka"..... a co tulačky a vagabundice?

Pavlína D., Opava nehodnoceno
6. 9. 2010

Vagabundi a jejich úloha v dějinách...

(...) Kniha je určitým obrazem dějin žebráctví, loupeží a jiných činností, které se v raném novověku trestaly ať už ranami bičem anebo oprátkou. Bohužel se to dotklo i malých dětí hlavně romského původu, kteří ač nemuseli podlehnout své krvi, tradici, vpluli snadno do svých vzorů u dospělých a páchaly stejné skutky ve zlém. Autor nám ukázal nejen charakter doby u rizikové skupiny lidí ale i přiblížil uváděnými postavami, protože výtečně pracuje s prameny a edicemi, které povětšinu nasbíral po českých archívech, vztah vrchnosti a už zmíněnýné okrajové skupiny. Dočítáme se na základě výpisu ze soudního řízení, vrchnostenské, městské komise či apelačního soudu. Kniha je napsána velmi čtivě a člověk zajímající se o raný novověk nejen z pohledu dějiného, politického rázu najde své zalíbení.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné