Nový kvantový vesmír

rok vydání – 2005
Doporučená cena je 499 Kč

Poutavý a zasvěcený úvod do jedné z nejvlivnějších teorií 20. století určený laikům a založený na příkladech z každodenního života. Máme před sebou knihu, jež na základě středoškolských znalostí dokáže pomocí v podstatě nematematického výkladu zprostředkovat vhled do základních principů, jimiž se řídí kvantový svět. Autoři se zabývají rovněž oblíbenými kvantovými paradoxy a dávají čtenáři na výběr několik možných vysvětlení. Důležitost kvantové teorie vysvitne i v souvislosti s nadcházející nanotechnologickou revolucí, která bude zřejmě v tomto století určovat směr rozvoje technologií a spolu s kvantovou kryptografií a kvantovými počítači se přiblíží až na samou hranici snů z oblasti vědecko-fantastické literatury, jíž ostatně autoři vyhradili celou jednu kapitolu v závěru knihy. Srozumitelný a živý výklad je doprovázen četnými pečlivě zvolenými fotografiemi a přehlednými diagramy. Tato působivá a propracovaná kniha je nepochybně čtivým dárkem pro všechny zájemce o tajemnou a lákavou kvantovou teorii.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788072036998
ISBN 80--72-03-6-99--8
Počet stran 430
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16cm x 23cm
Vydání 2005 (3. vydání)
Nakladatel Dokořán, Argo

Celkové hodnocení

5 (1x)

Názory
čtenářů

Anonym
24. 9. 2023

Jednoznačně stojí za...

(...) Jednoznačně stojí za přečtení, vysvětlí i to, co jsem si v životě nemyslel, že bych mohl pochopit.

RHO, nehodnoceno
3. 1. 2007

Kniha, která stojí za pozornost...

(...) Na rozdíl od některých jiných popularizačních knih o kvantové mechanice a souvislostech (např. Hawking-Penrosových) se tato knížka věnuje demonstraci možností této teorie velmi střízlivou formou a také na příkladech z 'každodenního života'. Najdete zde pojednání o černých dírách a obligátní Schrödingerově kočce, ale zároveň se dočtete o tom, jak se laserem chladí atomy a proč je kvantová teorie tak důležitá pro konstrukci dnešních i budoucích počítačů. Knížka nehraje se čtenářem hru 'seď a žasni nad tím, čemu všemu neporozumíš' a je to její obrovské plus. Čtenář není nucen zaujmout roli pasivního diváka, u kterého nezáleží na tom, co všechno nepochopil. Místy je zde od něj vyžadováno skutečné soustředění, což v popularizačních knihách není vždy pravidlem. Autoři k němu ale přistupují poctivě a snaží se věci vysvětlit tak, aby tomu porozuměl, jak jen to dané úrovni jde. A jde to překvapivě hodně. Cílem knihy není to, aby čenář získal dojem, že moderní fyzika je něco zcela mimo jeho možnosti chápání. Naopak. Odměnou za určité vlastní úsilí investované do čtení pak může být skutečně lepší pochopení světa okolo nás. Čtěnář se sice nenaučí počítat energetické spektrum atomárních hladin, ale přinejmenším pochopí, jak to asi celé může fungovat a k čemu je to dobré. Kniha je postavena na obecném popisu kvantové teorie v prvních třech kapitolách a třech více či méně nezávislých celcích, kterými jsou (1) teorie pevných látek, (2) kvantová teorie v astrofyzice a fyzice vysokých energií a konečně (3) kvantové paradoxy a jiná populární témata. Jako bonus najdete v poslední kapitole přehled vývoje vědeckofantastické litertury a její prolínání čí míjení se s fyzikou. Závěrem nemohu opomenout, že celá knížka je doslova nasycena nejrůznějšími fotografiemi (lidí i jevů), obrázky a krátkými poznámkami k práci a životu vědců. Tyto prvky dle mého názoru skvěle doplňují a oživují text, takže se těšíte na každou další stránku. Na předsádce knihy najdete slova R. Feynmana: 'Kvantový vesmír uvádí v každé kapitole jeden můj citát - stejně to je ale zatraceně dobrá kniha.' I v tomto měl R.F. skvělý odhad.

Anonym nehodnoceno
5. 11. 2006

nanuk_2014...

(...) je to skutočne dobrá kniha, na základe ktorej som si dokázal vytvoriť predstavu od odlišnosti kvantového sveta od toho každodenného ... skutočne doporučujem každému kto ma záujem sa dozvedieť niečo zauimavé !!!

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné