Jmenuji se Červená

rok vydání – 2007
Doporučená cena je 398 Kč

Jednoho zimního večera roku 1591 je v Istanbulu zavražděn přední iluminátor rukopisů a nyní k nám promlouvá ze studny, kam vrah hodil jeho tělo. Jeho hlas se ale ztrácí v koncertu ostatních hlasů, mezi nimiž figurují mistři sultánovy malířské dílny, knihař Kara a jeho milenka Şeküre, dohazovačka Ester, Strýc Efendi i mince, červená barva, smrt, pes nebo třeba strom. Každý z nich předkládá svůj pohled na svět a snaží se nás přesvědčit o své pravdě a je jen na čtenáři, jaký obrázek si z tohoto napínavého příběhu poskládá. Román je vrcholným dílem tohoto tureckého nositele Nobelovy ceny za literaturu (2006).

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788072039456
ISBN 978-80-7203-945-6
Počet stran 505
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14cm x 21cm
Vydání 2007 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (1x)

Názory
čtenářů

Jan Pluhař
11. 2. 2012

Krásný překlad...

(...) Kniha má krásnou atmosféru, připomnělo mi to po letech Egypťana Sinuheta. Místy se kniha trošku vleče nebo jsou souvětí tak dlouhá, že se čtenář musí vracet v textu, aby si vzpomněl o čem že to vlastně zrovna čte, ale jinak krásná kniha.

Lucie, Praha nehodnoceno
22. 4. 2011

Prostě nádherný jazyk!...

(...) Nejenže je děj knihy zasazen do nezvyklého prostředí tureckých iluminátorů, ale i překlad (a pravděpodobně i originální jazyk) samotný je uchvacující. Jazyk je skutečně nádherný, takže já jsem si užívala čtení jednotlivých slov a vět a 'hlasitě jsem si pomlaskávala' :-). Skvělé je také rozdělení knihy do kapitol, z nichž každou vypráví někdo či něco jiného. Tak je možné, že vyprávění barvy dá titul celému románu. Kudy chodím, tudy knihu s čistým svědomím doporučuji!

Praha nehodnoceno
16. 5. 2009

Nádhera...

(...) Pamuk dosal Nobelovu cenu naprosto právem. Je radost nejen prožívat příběh v originálním prostředí, ale i si užívat každé slovo, výpravné popisy apod.

Lenka, České Velenice nehodnoceno
26. 6. 2008

Nová zkušenost...

(...) Tato kniha mě zpočátku doslova pohltila. Zajímavý děj, prolínání žánrů, velké množství vypravěčů (čehož jsem se zpočátku děsila) a pro mě nové reálie tureckého světa. Avšak chvílemi jsem se u knihy nudila, popis zkoumání iluminací byl opravdu vyčerpávající, avšak pro mě nudný. Kniha je však nevšením zážitkem a vřele ji doporučuji.

mesiba@seznam.cz, Židenice nehodnoceno
13. 3. 2008

Radost ze čtení...

(...) Při četbě knížky se mně po dlouhé době vrátila radost ze čtení, složitý text který nelze jen přelétnout očima, nutí vás dávat pozornost, děj plyne pomalu a srží vás v napětí, navíc reálie z istanbulu z konce 16. stol jsou zajímavé....je to prostě výborná kniha,doufám že to potrvá ještě několik let, než si jí všimnou holywoodští scénaristé....

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné