Tahle země není pro starý

rok vydání – 2007
Doporučená cena je 268 Kč

Po "existenciálních westernech" Všichni krásní koně (č. 1995) a Hranice (č. 1997) vydal sedmdesátiletý, cenami ověnčený americký spisovatel Cormac McCarthy v r. 2005 své další románové dílo - Tahle země není pro starý, žánrově označované za "morální thriller".
Jeden muž najde šťastnou náhodou na poušti v kabele pohádkovou hotovost, výsledek války drogových gangů. Od té chvíle ho i s jeho manželkou, která se odjede skrýt ke své matce, začne pronásledovat ten, kterému peníze patřily, a všem třem je na stopě celkem stoicky uvažující šerif - těm dvěma chce život zachránit, třetího dopadnout. Netradiční detektivní příběh ve stylu "noir" z texasko-mexické hranice se ve svém průběhu plní policistovými meditacemi na téma láska, krev a občanská povinnost. Cormac McCarthy bývá označován za jednoho z nejtemnějších žalobců současného stavu americké společnosti.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788072038633
ISBN 978-80-7203-863-3
Počet stran 201
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 12cm x 20cm
Vydání 2007 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (8x)

Názory
čtenářů

Piratek
26. 6. 2013

Drsná realita...

(...) Kniha je napsána pro McCarthyho velmi typicky - bez stínu emocí, velmi popisně a dokumentárně, ale to není na závadu, neboť emoce si tam čtenář dodá sám. A rozhodně to nebudou emoce kladné -kniha je velmi drsná, značně bezvýchodná a zlo, jak je u tohoto autora zvykem, opět vítězí....

Zacheus
29. 1. 2013

Brilantní kniha s mnoha přesahy...

(...) Cormac McCarthy v nejlepší formě. Nemám bohužel zatím načtené všechny jeho knihy, ale tahle je místem, od kterého se dá odrazit a je dílem i pro někoho, kdo se s pohledem na svět tohoto velkého autora zatím jen seznamuje.
Je to kniha o naprosté ztrátě hodnot, která je pro naší společnost bohužel příznačná. Kdo knihu označuje za amorální, nemohl ji číst pořádně a uniklo mu nevědomky její hluboké morální poselství. Takové označení tak svědčí spíše než o čemkoli jiném o čtenáři, který knihu přečetl příliš povrchně. Nezbývá tedy, než doporučit druhé či pečlivější čtení.
Samotný příběh i v českém překladu teče jako řeka, tu přímo, tu v meandrech. Opírá se o příběhy tří lidí, přičemž všichni tři v ději aspirují na to, stát se hlavní postavou, ale nikdy tyto ambice nenaplní. Hlavní skrrtou postavou tak je Osud nebo možná Bůh, nebo morálka - jak si to každý z nás pojmenuje.
Ať se nám to líbí, nebo ne, každý z hrdinů má svou vlastní (i když Chigurgh velmi mírně řečeno dost svéráznou) - a o jejich správnosti se těžko dá něco více než jen pochybovat (To je zase úloha šerifa Bella). Proto kniha, i když psaná velmi přímočarým stylem, dává více otázek než odpovědí.
K jednoduchému čtení sice svádí, ale je to jen svedení na zcestí. myslím, že spisovateli jak je Mccarthy se i tohle daří a výsledek je jedním slovem brilantní.

Jirka
15. 2. 2012

Forma e-knihy?...

(...) Co se týče hovorové mluvy - dokážu si představit, že hovorová řeč v anglickém originále musí být o dost záživnější. Knihu jsem zatím celou nedočetl, ale zatím mě baví a i proto, že jsem viděl výborný film od bratří Coenů.

Veronika
14. 1. 2012

Moderní western jak má být...

(...) Kniha plná napětí, rychle se čte. Ale musím přiznat, že jako žena jsem jisté zápletky nestíhala, a tak se musela dožadovat přítele o vysvětlení (ten knihu přečetl během večera) :). Určitě se chystám ke knize ještě vrátit. Film jsme si s přítelem také koupili a kam se hrabe na knihu. Trochu jiný McCarthy, ale určitě doporučuji!

K.
5. 12. 2011

Dobré...

(...) Příběh je až brutální, ale aktuální. Nicméně, mě se to dobře nečetlo, styl, jakým to je napsané není "optimální" pro čtení. Prostě nespisovná čeština psána foneticky není to pravé ořechové.Toho moralizování na konci bylo až příliš. Věřím, že bez posledních 20 stránek by to bylo o chloupek lepší.

Zetka, Zbiroh nehodnoceno
30. 12. 2009

drsná kniha z drsné školy...

(...) Čte se to dobře, zpočátku je to zdánlivě samoúčelně kruté, později jsem pochopil proč je to tak a bere to dech. A až na konci jsem si uvědomil, že chladnokrevný

Kubulus,
28. 1. 2009

Vynikající četba...

(...) Jedno z největších překvapení! Velmi napínavé a zajímavě napsané. Kniha si udržuje depresivní atmosféru od první stránky do poslední věty tak hutně, jak dlouho žádná jiná kniha. Cormac McCarthy se ukazuje v nejlepším světle a je až k neuvěření, jak objemný příběh se mu podařilo poskládat na cca 200 stránek. Pokud chcete originální kriminální příběh ze staré školy, není nad čím váhat.

Jirka, Východní Čechy nehodnoceno
23. 10. 2008

Slabší než Cesta, ale lepší než Hranice...

(...) Na knize bych ocenil výborných prvních padesát stran a pak hlavně zamyšlení šerifa nad životem, prolínající se celou knihou. Jako mínus bych vypíchnul zmatek v postavách, dost dlouho jsem nevěděl, kdo je kdo a pak trochu nudu v závěru.

Snake, Brno
14. 9. 2008

Pesimismus není na škodu...

(...) Musím zásadně nesouhlasit s názorem Kuklika - základním účelem knihy je bavit čtenáře, ne ho moralizovat, takže to, že vrah není potrestán, je prostě jen emočně silnějším vyústěním knihy. A on mimochodem nijak vítězně neodchází, spíš se zlomeně vypaří. Jestli hledáš happyendy, nečti McCarthyho, ale Rowlingovou, ta je nacpe kam se dá.

Michal Kuklík
28. 2. 2008

Amorální kniha...

(...) Na konci odchází vítězně do západu Slunce sériový vrah s kouřícími bouchačkami, jeden z dlouhé řady typických US psychopatů. Jinak jsou všichni mrtví nebo otrávení. Přátelům USA, zejména pravicovým, příznivcům US Republikánů a české ODS nelze doporučit.

mesiba@seznam.cz, židenice nehodnoceno
7. 5. 2007

skvělé...

(...) Kniha je velkým překvapením, na minimálním prostoru (necelých 200 stran textu, z nichž řada je plná jednoslovných dialogů) je představen detektivní thriller, který dokáže do sebe skloubit pohled na svět od tří lidí, bravurně popsat některé typické rysy Ameriky a jejího Jihu, zapasovat love-story s road-movie dohromady....jestliže se říká že genialita spočívá v promyšlené jednoduchosti, tak tato knížka je geniální....těším se na filmovou předlohu, ale bři Coeni to budou mít v tomto případě těžší než se Zbytečnou krutostí, protože předloha je více než skvělá...

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné