Dějiny ďábla

rok vydání – 2007
Doporučená cena je 398 Kč

Francouzský historik moderních dějin Robert Muchembled se ve své vědecké práci zabývá společenskými dějinami, antropologií moci, kriminality a materiálního života v období let 1400–1789, zejména v pařížské oblasti. Na úspěšné studie dějin čarodějnictví Muchembled navázal analýzou obrazu ďábla a podobami Zla v západní civilizaci 2. tisíciletí. Kniha Dějiny ďábla je originální rovněž ve zkoumání vztahů mezi kulturou, pojímáním těla, společenskými vazbami a zobrazováním Zla. Prizmatem obrazu ďábla autor pozoruje a probírá všechny kulturní a intelektuální projevy západní společnosti (literaturu, film, komiksy, výtvarné umění apod.).

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788072039586
ISBN 978-80-7203-958-6
Počet stran 380
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 15cm x 21cm
Vydání 2007 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (1x)

Názory
čtenářů

Jungolink
3. 10. 2017

Vzhledem k obsahu knihy by bylo ideální, kdyby …...

(...) Vzhledem k obsahu knihy by bylo ideální, kdyby název v sobě nesl ještě slovo "Kulturní", neboť některé prameny (zpovědní příručky, čarodějnické procesy z pohledu jiných než literární tvorby apod.) zůstaly autorem téměř nedotknuty. Co se však týče ďáblovy úlohy v kultuře druhého tisíciletí našeho letopočtu, jde o výbornou publikaci: Kníže temnot je probírán v kontextu s beletristickou literaturou a jejími předchůdci, s komiksy i "urban legends" nebo v souvislosti s kinematografií či reklamou. Škoda jen, že se zaměřuje "pouze" na románsko- a germánskojazyčné regiony; zbytek křesťanského světa je zachycen jen ve formě občasných exkurzů do problematiky.

Salašák, Chlumčany nehodnoceno
12. 3. 2008

Precizní dílo!...

(...) Nebudu se dlouho vypisovat, Dějiny ďábla jsou naprosto úchvatné dílo, které precizně popisuje a vykresluje vnímání určitého fenoménu v různých asociacích. Radost to číst.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné