rok vydání – 2008
Doporučená cena je 279 Kč

Po úspěšném „morálním thrilleru” Tahle země není pro starý přichází tento americký spisovatel se „sci-fi”, přičemž uvozovky jsou i tentokrát velmi na místě. Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano?

Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788072039739
ISBN 978-80-7203-973-9
Počet stran 189
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 12,5cm x 21cm
Vydání 2008 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (11x)

Názory
čtenářů

Karla Opitz
2. 3. 2019

Cesta je románem...

(...) Cesta je románem v první řadě o putování samotném. Nedozvídáme se z něj, co způsobilo zkázu země, ani kdo je za ni zodpovědný. Nevíme, kolik lidí přežilo, ani jestli vůbec mají šanci na přežití. Od katastrofických románů se kniha odlišuje tím, že popisuje putování dvojce ne následně po zániku světa, tak jak jej známe, ale až několik let poté, co na zemi zůstávají poslední zbytky lidské rasy. V kontextu přečtených knih je tak Cesta jakýmsi pomyslným pokračováním Dne trifidů, jakožto pochmurná a místy až děsivá vize postapokalyptického světa několik let po globální katastrofě.

izmi
10. 10. 2015

Dojemná depka...

(...) Věčné téma naprosté apokalypsy, která se dá přežít jenom dočerpáním všeho, co se do té doby podařilo vytvořit. A dále jen beznaděj a nejisté vyhlídky. Příběh otce a syna, jak je podaný, by byl dojemný a pravdivý i bez apokalyptických kulis. Dialogy jsou dokonalé, minimalisticky pojaté, přímé, syrové a přitom pravdivé. Beznadějná budoucnost, neustálé ohrožení, nebezpečí na každém kroku a drsná realita dýchá z každé stránky a nedá čtenáři oddechnout. Viděl jsem film, od kterého se knížka moc neliší, přesto je její četba strhujícím zážitkem. Doporučuji.

Pavel Pscheidl
17. 8. 2015

Doporučuji...

(...) Originálním způsobem napsaná kniha. Prvních několik stran jsem si zvykal na nezvyklý styl vyprávění, který je součástí kouzla knihy. Kniha není příliš dlouhá a není v ní jakákoliv nudná pasáž. A jak naznačují některé ostatní recenze, po dočtení i během něj budete rádi, že se zvednete z křesla, otevřete ledničku a sníte obyčejný rohlík s máslem. Kniha vypráví spoustu poselství, ale mimo jiné přinutí čtenáře zamyslet se a třeba býti vděčný za to, co v životě má.

Virgitt
27. 3. 2013

Životně důležité...

(...) Ještě týdny po přečtení se mi o ní zdá, pořád mě to nutí přemýšlet, jak malicherné jsou naše starosti, doporučuji, ne ordinuji, všem jako povinnou četbu. Spoustu toho člověk ví a tuší, ale mít to takhle černé na bílém, úžasné, děsivé, fatální...

Mikel Ondřej
2. 1. 2013

the road...

(...) Postapokalyptická vize hodná zamyšlení, realistické svědectví o tom, jak tragicky by mohl svět na naší zeměkouli vypadat po jaderné válce. Celkově bych chtěl McCarthyho romány vřele doporučit. U nás v ČR je všeobecně známá pouze Cesta, což je škoda. Ze své zkušenosti mohu říct, že například i McCarthyho raná díla jsou velmi zajímavá, nekonvenční a umělecky i dějově pozoruhodná.

Ilona
28. 10. 2012

hodně silné...

(...) Nejprve kniha, pak film, obojí výborná práce. Mrazilo mě skoro po celou dobu tohoto post apokalyptického příběhu. Asi nejlepší dílo výborného autora.

Šimková Mirka
15. 2. 2012

Skvělá kniha !!...

(...) Nedivím se ceně, kterou autor v roce 2007 dostal, nedivím se recenzím, které o knize psaly tak poutavě, že jsem si ji minulý týden koupila. Cesta je úžasná, skvěle napsaná, pocitově neskutečně - a jako mámu čtyř dětí, z toho jednoho syna ve věku klučiny v knížce - mě opravdu hodně oslovila. Smekám a doporučuji !!

Veronika
14. 1. 2012

Skvělé dílo...

(...) Naprosto perfektní, dechberoucí kniha....i dva měsíce po dočtení na ní musím myslet. Mě osobně zasáhla stejně jako Sophiina volba. Slzám na konci knihy jsem se nedokázala ubránit.

F.Kus, nehodnoceno
17. 3. 2010

Něco tak silného jsem léta nečetl...

(...) Tahle knížka mě 'dostala' Jste-li rodičem, pak se připravte na velmi, ale velmi silný zážitek. Už mnoho let se mi nestalo že by mi nad knížkou stály slzy v očích, a nebojím se to přiznat. Bezvýchodná situace otce, který se snaží přežít a postarat se o syna v naprosto zničeném světě, kde už nejde o nic jiného než o život, vás připraví o klid. Snaha, dávat synovi naději v beznaději, lásku mezi zbytky lidí, kteří rezignovali na vše lidské je odzbrojující. Naštěstí je kniha nejen velmi deprimující ale obsahuje i mnohá hluboká poselství. Pokud jste jen trochu vnímaví, nevyhnete se existenciálním zamyšlením nad malicherností svých problémů a analýze toho, co je ve vašem životě opravdu důležité.

www.stechytowood.ic.cz, Praha nehodnoceno
6. 3. 2010

Výborně depresivní...

(...) Při čtení jsem měl stejný pocit jako bych tam byl. Máte u toho nervy i když se zrovna nic neděje. Doporučuji všem.

Mirka, Pardubice nehodnoceno
25. 11. 2009

OHROMUJÍCÍ!!...

(...) Ten pocit naprosté bezútěšnosti, která mě polapila a už do konce knihy nepustila... Kde je hranice hrůzy, bolesti, strachu, beznaděje, kterou je člověk ještě schopen unést? Jako matku malého syna mě to naprosto ,,odrovnalo,,

Miloš, rapeshlund@volny.cz, Olomouc nehodnoceno
28. 7. 2009

Další z McCarthyho cest...

(...) Je až záhadou jak se McCarthymu podaří z moderního člověka, který má dostatek jídla, jezdí autem a spí v teplé suché postely během několika stránek udělat tvora, který si važí každé kapky vody a kůrky chleba. Doslova vás, až na kost oseká každou šedou větou a odstavcem. Někdo ji může odložit jako nudu, ale jiného zasáhne. Poselství cesty je i přeš šeď a bídu jasné. Nejdůležitější ze všeho je přežít a nenechat se zmást kultem smrti. Smrt nevysvobozuje, ale zabíjí.

Jirik, Praha nehodnoceno
29. 3. 2009

Velmi působivé...

(...) Napětí a beznaděj čišící z příběhu se mě chopila někde na druhé stránce a neopustila mě až do konce. Tohle tak nějak nemůže skončit happy endem... Styl psaní se k textu skvěle hodí - přímočarý, bez okras, bez vysvětlování. Pokud mohu soudit i překladatel odvedl dobrou práci.

Zuzana, Brno nehodnoceno
26. 3. 2009

skvělé...

(...) Úžasná knížka, četla jsem ji po několika stránkách před spaním a potom jsem měla noční můry celou noc :-)). Depresivní, ale krásné čtení.

Tomáš, Vysočina nehodnoceno
15. 2. 2009

doporučuji...

(...) Nevím, zda jsem více ohromen nebo ochromen, tím, co mi kniha představila. Mám ale radost, že si mohu namazat čerstvý chleba máslem a vykoupat se v teplé vodě.

Forester, Jihlava nehodnoceno
29. 12. 2008

Hodně silné dílo...

(...) Nadělil jsem si tuto knihu pod stromeček. Byť poměrně útlá knížka, tak se přiznám, že jedním dechem jsem ji nepřečetl. Ne že by to asi nebylo možné, ale nechtěl jsem to mít tak rychle za sebou ... Je dobré mezi řádky přemýšlet. Je to naprosto fascinující příběh složený z jednoduchých vět - jak zdánlivě jednoduše vypadá napsat světový bestseller. Asi mě to bude provázet ještě hodně dlouho. Díky PANE spisovateli.

Anonym nehodnoceno
16. 12. 2008

Revoluční věc...

(...) Dobro nebo zlo?Umřít nebo žít?Vzdát se nebo bojovat?Odpovědi najdete v této knize.Syrový pohled na zmrzačený svět ohryže vaši duši na kost.Klaním se a obdivuji vyjímečnost této knihy.Bravo pane McCarthy.

Michael, Třebíč nehodnoceno
13. 10. 2008

vynikající...

(...) Naprosto ohromující a děsivě chmurná zároveň. Přečetl jsem během zpátečního letu z Helsinek, můžu maximálně doporučit...

kaculaF@atlas.cz, Ostrava nehodnoceno
15. 9. 2008

Úžasné...

(...) Také já se musím připojit, protože také já byla ohromena touto knihou. Úžasný příběh, který Vás pohltí a přestože jsou některé scény dechberoucí a kruté nechcete, aby to skončilo. Mimochodem, obrovská poklona překladateli panu Jiřímu Hrubému.

Jirka, Východní Čechy nehodnoceno
5. 8. 2008

Geniální kniha...

(...) Cesta mne úplně pohltila. Úžasná síla. Dojetí, strach, zamyšlení, velké poselství. Prvních sto stran jsem byl unešen a pořád se obával, že knížku moc rychle dočtu. Kolem stotřicáté strany jsem trochu ztratil pozornost, to je jediná výtka.

Gormie, Hradec Králové
4. 8. 2008

Neuvěřitelně působivá kniha...

(...) Kniha na mě zapůsobila a ještě dlouho po tom co jsem ji dočetl mi běhal mráz po zádech, když jsem kdesi v novinách narazil na zmínku o jedné z mnoha silných scén. McCarthy je mistr ve vyvolávání emocí, aniž by je přímo pojmenoval, ať už je to v odtažitém popisu děje, nebo v strohých dialozích. Filmová adaptace má v USA premiéru 26. listopadu (2008) a věřím, že je na co se těšit, protože režíruje John Hillcoat.

Magdalena Skácelová, nehodnoceno
2. 8. 2008

Vynikající román...

(...) Kniha mě hluboce oslovila a zůstala zaryta v každé buňce těla. Možná proto, že mám malého syna a i možná proto, že jako každý, přemýšlím o cestě existence lidí - třeba při nákupu v supermarketu.

hateu,
24. 6. 2008

Výborné...

(...) Nečekal sem že mě kniha tak zasáhne, uvěřitelně napsaným příběhem o otci, který se rozhodne jít ikdyž nemá smysl jít dál. Právě uvěřitelnost příběhu o boji o přežití spolu se zdevastovanou Zemí mě zasáhla tak, že sem ke konci až zjihnul.

Petr Weidner, Darmstadt - Nemecko nehodnoceno
28. 4. 2008

Vynikající kniha...

(...) Vynikající román o našich základních instinktech; pudu sebezáchovy, strachu, které nakonec řídí naše jednání v mezních situacích. A i když nezbyde už nic víc, než jen naše biologické reflexy a ty nejjednodušší schemata našeho jednání, usazená hluboko v genetických vzorcích, předávaných po generacích, přece jen nás zaráží nezdolná - ta Schopenhauerova - slepá vůle něco dělat, jít dál- třeba jen tam a zpět, v čase, který nezná žádné jiné dělení - jen naši smrt. Román je skoro o ničem. Skoro. O monotonosti času a našeho bytí. Vypovídá o nás více, než kterýkoliv jiný příběh s konktrétním dějem našich životů. Překlad nemohu posoudit, ale jde o velice pozoruhodnou literární práci, která nás přinutí k hloubějšímu zamyšlení o naší existenci. Vřele doporučuji. Určitě jde o velice zajímavé svědectví úvah naší civilizace.

Anonym nehodnoceno
8. 4. 2008

Velke ocekavani...

(...) Po přečtení recenzí jsem asi od tehle knihy očekával příliš moc a proto bodové hodnocení je jen průměrné. I když mě kniha svým dějem zaujala, nemužu se ubránit zvlaštnímu pocitu z neustálého opakovani několik modelových situací a až příliš průhledného vyustění příběhu (jestli se teda přímo o vyustěni dá mluvit). Na trhu jsou hodnotnějši tituly i když nezískali Purlitzerovu cenu..........

Adam, nehodnoceno
24. 3. 2008

Skvělá kniha, mizerný překlad...

(...) Krásná kniha, která je přes absenci děje strhující. Škoda jen velmi nekvalitního překladu, který při čtení ruší.

dante.x@email.cz, nehodnoceno
20. 2. 2008

velmi dobre...

(...) Pro někoho možná až po druhém, třetím přečtení, přesto velmi, velmi dobré...naše naděje na úkor ostatnich, protože nekonečno je zatraceně dlouha doba...

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné