Všichni krásní koně

rok vydání – 2008
Doporučená cena je 298 Kč

Za tento román (první díl tzv. Hraniční trilogie) získal autor v roce 1993 Národní knižní cenu i Národní cenu literární kritiky a rázem se zařadil mezi špičku nejlepších amerických prozaiků.

Kniha představuje ten druh prózy, který má v americké literatuře dlouhou a pevnou tradici – román zasvěcení. Je protipólem akčních velkoměstských zalidněných a upovídaných příběhů. Román je zasazen do roku 1949 – zdánlivě neaktuální doby. Šestnáctiletý John Grady Cole a jeho kamarád Lacy Rawlins utečou na koních ze svého domova v Texasu a vydají se do Mexika. Po cestě se k nim přidá ještě jeden o něco mladší kluk a všichni tři jedou přes poušť, vstříc svému dospělému věku, každý po svém. Hlavní morální i romantický hrdina John Grady Cole si na cestě k dospělosti vyzkouší hned několik rolí najednou: kamaráda, „otce“ i milence.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025700013
ISBN 978-80-257-0001-3
Počet stran 265
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 12cm x 21cm
Vydání 2008 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (3x)

Názory
čtenářů

Karla Opitz
2. 3. 2019

McCarthy je sice...

(...) McCarthy je sice úsporný, ale svým jazykem dokáže vždy vystihnout moment či náladu, ať už popisem mexické pampy nebo prosté krásy divokých koní. John Grady je jednou z mála postav, která se dokáže sebereflektovat a zamýšlet se nad svými činy. Tento prvek mě mile překvapil, protože se vymyká klasické westernové postavě, která nemá výčitky z vraždy nebo jiného zločinu. John Grady nejedná jako klasická postava z texaských plání, ale přesto svojí upřímnou snahou žít po svém převyšuje stereotypy americké westernové literatury.

Ed Scapa
13. 5. 2012

Všichni, kdo chtějí psát…...

(...) Všichni krásní koně je kniha, která má všechny základní prvky dobrého románu: výborně koncipovaný příběh, excelentní literární styl i nepodbízivou čtivost. Hlavní hrdina John Grady prochází vývojem, kdy se z chlapce stává Muž.
Chcete úspěšně absolvovat nějaký kurz tvůrčího psaní? Prostě si přečtěte tuto knížku:-)

blkr,
25. 10. 2010

McCarthy mne nikdy nezklame...

(...) Posledních pár let se k Mc Carthyho knihám vracím a pořád je v nich něco nového, co mne překvapí a tak nějak povzbudí. Všichni krásní koně jsou opravdu krásná kniha a její přečtení rozhodně není ztrátou času!!

P. Weidner, Německo, nehodnoceno
2. 3. 2010

velice kvalitní literární zážitek...

(...) Cesta je vynikající román, skvěle reflektující naši civilizaci - odkazuji na můj příspěvek u tohoto titulu. Všichni krásní koně je o hledání vlastní cesty v životě a dovolím si říct, že hlavně - a to především - je to příběh o lásce, napsaný jiným, velice působivým a zcela nekonvenčním způsobem. Román obsahuje celou řadu nevyslovených ale z kontextu děje vyplívajících velice hlubokých a zásadních myšlenek, jejichž filosifická podstata a forma vyprávění učinily z tohoto románu velice kvalitní a krásný literární zážitek.

Anonym nehodnoceno
17. 4. 2009

Nenechajte si ujsť...

(...) Cesta je skvelá, ale vlastne ničím neprekvapí. Všichni krásní koně je román dejovo bohatší a myšlienkovo podnetnejší. A aj keď je miestami drsnejší ako Cesta, tak je podľa mňa krajší. Rozhodne si Všichni krásní koně nenechajte ujsť.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné