Hranice

rok vydání – 2008
Doporučená cena je 298 Kč

Děj Hranice se odehrává na jihu Spojených států a v Mexiku před druhousvětovou válkou. Hlavním tématem je překročení pomyslného prahu dospělosti dvou dospívajících bratrů v sepětí s přírodou, jejími odvěkými rytmy, na pozadí boje dobra a zla. Příběh má silný filosofický náboj, ale dá se číst i jako western - jako příběh synů, kteří se rozhodli pomstít své zavražděné rodiče. Kniha volně navazuje na román Všichni krásní koně a je tak druhou částí tzv. Hraniční trilogie.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025700099
ISBN 978-80-257-0009-9
Počet stran 343
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 12,5cm x 21,7cm
Vydání 2008 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4,5 (3x)

Názory
čtenářů

Karla Opitz
2. 3. 2019

Tak jako ve...

(...) Tak jako ve většině McCarthyho románech, i zde je v popředí cesta, putování s útržkovitými rozhovory o pravdě, spravedlnosti a snad i nesmrtelnosti. Billy by dost dobře mohl být i hlavní postavou předešlého dílu hraničářské trilogie Všichni krásní koně. Tušíme, že před sebou máme hrdinu, který si nenárokuje téměř nic na tomto světě, ale zanechává po sobě stopu tím více. Snad proto, že pochopil něco tajemného z lidského údělu, který se mu během putování vyjevil.

Kubulus,
1. 2. 2009

Cesta která vede přímo do pekel...

(...) McCarthy je nadaný spisovatel se smyslem pro detail a to je přesně to, co se mi na něm právě líbí. Tato kniha toto pravidlo opět potvrzuje a i když se na první pohled zdá, že nepřichází s ničím novým, opak je pravdou. Musím říct, že jsem si toto veledílo vychutnal možná o něco víc než Cestu. Nevím, možná to bylo tím, že Hranice v sobě nese větší poselství o člověku, než dříve jmenovaná Cesta. Mohu pouze doporučit.

Martin, Bratislava nehodnoceno
19. 12. 2008

Čo delí a čo spája...

(...) Hranice je kniha ktorá s Vami zatrasie a prinúti Vás rozmýšľať o tom, čo ste doteraz prežili. Posvieti Vám do vnútra zistíte čo tam naozaj máte.

Snake, Brno
14. 9. 2008

Chce to třetí díl!...

(...) Hranice je kniha, která nejenže s přehledem překonala už tak dost vysokou laťku, kterou nastavili Všichni krásní koně, ale nasadila ještě vyšší. Bohužel se bojím, že po třetím díle už na nás atmosféra pohraniční trilogie nedýchne - každé McCarthyho dílo (tedy z těch, co zatím vyšly česky) je totiž unikátem a nelze tedy srovnávat např. Cestu s Hranicí, nebo dokonce s knihou Tahle země není pro starý. Vypadá to, že McCarthy se každým dílem snaží nabídnout něco nového a píše každou knihu odlišným stylem. Jestli se i zbytek jeho tvorby nese v takovém duchu, má velký potenciál vytvořit si širokou čtenářskou základnu.

Shurale, Praha nehodnoceno
1. 9. 2008

Hranici mám radši...

(...) Tuhle knihu jsem četla v době, kdy tady po McCarthym ještě ani neštěkl pes, tj. před deseti lety. Už v té době to bylo nadšení a údiv, že Argo nevydalo 3.díl trilogie... Hranici mám raději než Cestu. Smutek, smutek, smutek.

Jirka, Východní Čechy nehodnoceno
31. 8. 2008

Opět velmi dobré, ale horší než Cesta...

(...) Mé druhé setkání s Mc Carthym. Opět vysoký standard. Občas skvělá poetika ztraceného světa, občas výborné dialogy a pár super hlášek. Prostě Mc Carthy. Nicméně po neuvěřitelném zážitku z Cesty je tento román o třídu níže.

darkart@email.cz, Praha nehodnoceno
9. 6. 2008

Výborná kniha...

(...) Jako recenze to stačí. Jen bych rád dodal, že Tahle země není pro starý není třetí díl tzv. hraniční trilogie - je jím román Města na planině, který ještě nevyšel.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné