Dej mi své oči

rok vydání – 2011
Doporučená cena je 298 Kč

Ve švédsko-finském okrese Forshälla dojde k brutální vraždě inženýrky Gabrielly Dahlströmové, mladé inženýrky pracující v jaderné elektrárně. Případ dostane na starost inspektor Harald Lidmark. Vzápětí je veřejnost otřesena dalšími dvěma vraždami - tentokrát jsou obětmi muži. Mrtvým jsou vždy vyříznuty oči a do těla vyryto písmeno: A, M, E...

Román Torstena Petterssona má neobvyklou formu - k záznamům inspektora Lindmarka se postupně připojují "hlasy" vraha, obětí i svědků, a vytvářejí tak složitou mozaikovou strukturu -, prozkoumává též komplikované a nevyzpytatelné zákruty lidské psychiky, dotýká se choulostivé otázky bezpečnosti jaderných elektráren a ve vedlejší linii sleduje bezohledný obchod s bílým masem na rusko-finské hranici. Petterssonův román, který je ukázkou nové švédsko-finské literatury, je pozoruhodný formálně, tematicky i jazykově. Ne nadarmo je Torsten Pettersson označován za "severského Umberta Eca".

Vydání knihy podpořila nadace FILI - Finnish Literature Exchange.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025704301
ISBN 978-80-257-0430-1
Počet stran 312
Jazyk česky
Vazba brožovaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20cm
Vydání 2011 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3 (2x)

Názory
čtenářů

piranha1@centrum.cz
29. 9. 2012

Ani náhodou.....

(...) Takhle kniha pro mě byla zklamáním. Po rozečtení jsem dost vážně uvažovala, že ji odložím a už se k ní nevrátím. Děj vcelku zajímavý..ale to zpracování....konec také zklamání a navíc mi extrémně vadila postava policistky, která z pusy nevypustila snad nic jiného než samé "to v Americe"....jelikož jsem zapřisáhlá antiamerikanistka, tohle mi dost vadilo. Kdybych chtěla číst o vyšetřování v USA, nekupuji si severskou detektivku!

mikaseli
30. 8. 2011

Zábavné čtivo...

(...) Příběh je povznesen nad běžnou detektivku díky propracovanému profilu postav a možnosti nahlédnout jim do duše.Má strhující vyprávění a zajímavý děj.A hlavně perfektní a napínavou atmosféru.Více takových knih.

dena, nehodnoceno
19. 6. 2011

Skvělá detektivka...

(...) Skvělá psychologicky laděná severská detektivka - kniha má zajímavou strukturu - pohled z různých perspektiv, vedlejší linie příběhu... překvapivé, logické.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné