Santiniho jazyk

rok vydání – 2014
Doporučená cena je 298 Kč

Román Miloše Urbana je nebezpečným pátráním po tajemství univerzální věty. Existuje vůbec? Nebo je to chiméra? A proč někdo neváhá prolít krev, jen aby zůstala utajena? Martin Urann je zaměstnancem reklamky, kterému docházejí nápady, a tak mu hrozí propuštění. Dostane však ještě jednu šanci, úkol, do něhož se nikomu jinému nechce a nikdo nevěří v jeho splnitelnost. Martin Urann musí vymyslet slogan, který by platil pro všechny lidi a všechny situace a mohl by prodat jakékoli zboží. Ve svém zoufalství se hrdina chytne toho, co mu jako první přijde do cesty. Je to dívka, jež čte v metru knihu o světcích, hvězdách a kostelech. Odpověď je možná právě v této knize a inkoustem může být krev.
První Urbanův román od dob Poslední tečky za Rukopisy, který není tak úplně černý. Lze jej rovněž číst jako volné pokračování románu Stín katedrály.

Ilustrace

Bibliografické údaje

EAN 9788025712320
ISBN 978-80-257-1232-0
Počet stran 256
Jazyk česky
Vazba brožovaná
Produkt kniha
Rozměry 13,5cm x 20cm
Vydání 2014 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (4x)

Názory
čtenářů

Jana
26. 2. 2013

k zamyšlení...

(...) Od této knihy jsem čekala opravdu hodně, nejen kvůli skvělému renomé autora, ale i proto, že jsem studovala české baroko a Santiniho stavby mám v oblibě. Trvalo mi déle se do knihy začíst, ostatně i zpětně mi přijde, že začátek je možná až trochu příliš natažený. Pak vás ale děj opravdu pohltí, tajemství se vrší jedno na druhé a nenechá vás v klidu. Veškerou symboliku a výklady kabaly atd. se buď můžete opravdu snažit pochopit a zapamatovat, nebo si ji můžete užívat jen jako nezasvěcený čtenář. Ani jeden přístup není, dle mého, na škodu, román vás zaujme tak jako tak.
Možná jsem jen čekala mnohem lepší a promyšlenější rozuzlení, vzhledem ke spádu a zapletenosti celé knihy. Konec mi přišel trochu příliš "rychlý" a vysvětlení mě moc neuspokojilo.

calibre44
18. 12. 2011

Je to zajímavá knížka,...

(...) kterou mám ještě nedočtenou, ale rozhodně nehrozí, že bych ji nedočetl do konce. Jsem zvědavý na závěr a rozuzlení. Občas se trošku utápím v šestiúhelnících, pětiúhelnících a dalších podobných ornamentech. Ve formátu MOBI mi došla v pohodě i s obrázky.

Mojkanka
13. 12. 2011

Zajímavá knížka...

(...) Byla to moje první knížka od tohoto autora a líbila se mi. Hodně tajemna, zajímavé vsuvky z historie. Knížka je čtivá, děj plynule pokračuje s různými zvraty. Jen v některých pasážích se člověk začne trochu ztrácet (asi je potřeba číst ji souvisle). Ve formátu mobi, mi přišly některé obrázky dost rozmazané, možná to byly skeny.

Praha nehodnoceno
20. 10. 2007

Da Vinciho kód po česku...

(...) Až moc mi to připomíná Da Vinciho kód...jen zasazený v českém prostředí. Děj se mi nelíbí. Nelíbí se mi ani hororová atmosféra. Jediné, co mě skutečně nadchlo, jakým způsobem se autorovi povedlo mě přikovat k internetu a hledat ony stavby. Díky knize jsem se dozvěděla velmi zajimavé věci...a hned mám typ na výlety :-)

Říman, Teplice
22. 7. 2006

Santiniho tajemství…...

(...) ...se táhne jako červená nit celou touto napínavou knihou plnou napětí, zvratů i brilantního autorova jazyka. Knihu jsem měl půjčenou od známé, nic světoborného jsem neočekával, ale naprosto mě strhla! Přiznám se, že jsem čekal trochu jiný, promyšlenější konec- vzhledem k průběhu pátrání a všem těm děsivým událostem, takže mě konec trošku zklamal, ale přesto jednoznačně doporučuji. A minimálně dva čtenáři ze tří (nebo naopak??) budou mít nutkavou touhu navštívit např.Zelenou horu osobně.. DOPORUČUJI!! P.S. Už teď si vybírám, do které z dalších Urbanálií se pustím:-))

baudolino@tiscali.cz, nehodnoceno
31. 1. 2006

Urban světlonošem...

(...) Skalní fanoušci Miloše Urbana upadají do extáze a rozjíždějí se po celé republice po stopách J. B. Santiniho... Po (jen podle mého názoru) poněkud nevyvedeném Stínu katedrály se Miloš Urban vrací ke kořenům. Ke kořenům krajiny českého venkova a ke kořenům vlastní tvorby, protože ze všeho nejvíc mi Santiniho jazyk připomněl Poslední tečku za rukopisy, snad tou radostí z odkrývání tajemství, která vystřídala světobol dřívějších hrdinů. Kniha je skutečně návratem ke světlu a podle mého balzámem na duši těm pravidelným Urbanovým čtenářům, kteří, nadáni empatií, už krapet podléhali pod vlivem předchozích příběhů trudomyslnosti.

B. N., Praha nehodnoceno
6. 12. 2005

Kniha ne pro každého....

(...) Vynikající kniha- pokud jste četli předešlé 'temné' romány Miloše Urbana, neměli byste být zklamáni. Kniha by se měla líbit i všem zájemcům o baroko, o mysteriózni hru se světlem a záhady, záhady téměř hororové. A určitě potěší i zájemce o architekturu. Krásně rozvíjí fantazii! Sám jsem knihu přečetl za dva dny, čte se výborně, nechtělo se mi jít ani spát! Jen konec mě tak trošku zklamal. Je sice velmi dobře vystavěný, ale něco mi chybělo.. něco málo víc k úplné dokonalosti.. Miloše Urbana lze právem označit za jednoho z nejlepších, ne-li vůbec nejlepšího, současného českého autora. Jeho knihy nejen zaujmou, ale (a to především) i obohatí. Už teď hledám něco o Santinim:-)

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné