Smrt Zajdy Munroa

rok vydání – 2011
Doporučená cena je 98 Kč

Chlívák, cesťák a mrtvý muž Zajda Munro je proklet a odsouzen k odchodu z pozemského světa hned v první větě románu. Ne že by si v životě nestačil užít. Fantazie tohoto velkohubého, samolibého a uhrančivého dandyho je mírně omezená: představit si umí jedině vagínu, a hned nato si tiskne dlaň do rozkroku, aby si ulevil. Ženy hodnotí a svléká pohledem jako neúnavný rentgen a s většinou z nich je hotov si okamžitě na jakémkoli místě zašukat. Už jen to vypadá jako jeho hlavní neřest, ale kromě toho ještě žvaní, pije, kouří, řídí jako magor a občas si rád šlehne. Takový je život hlavního hrdiny Zajdy, obchodního cestujícího s kosmetickými přípravky v Brightonu a okolí, mistra ve svém oboru.
Zajdovi juniorovi, druhému hrdinovi románu, který svého tátu miluje láskou bezpodmínečnou a nekritickou, je devět let. Dvojice Zajda a Zajda mladší není nepodobná otci a synovi z Cesty Cormaca McCarthyho a každopádně je stejně nezapomenutelná. I Zajda se synkem jsou na cestě a zažívají svého druhu apokalypsu, třebaže v caveovském hávu, tedy groteskně utopenou v spermatu, vodce Smirnoff, tabákovém kouři a koksu. Nick Cave je tu ve svém živlu, je to jeho „knižní koncert“ par excelence, nezapře žádný ze svých atributů: je drzoun, komik, provokatér, sprosťák, patetik i moralista najednou.
O největším hitu renomovaného britského nakladatelství Canongate na tento rok, prodanému do třiceti zemí světa, napsal Irvine Welsh: „Kdyby orgasmy byly malé smrti, tak by nám bylo hned jasné, na co hlavní hrdina této knihy sejde ze světa. Smíchejte McCarthyho, Kafku a lidového komedianta, a vyjde vám Zajda Munro. Je to nenechavá četba nesoucí všechny známé Caveovy atributy: horor a lidství skryté pod tenkým povrchem ryčné a hravé odrhovačky.“

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025704288
Počet stran 238
Jazyk česky
Produkt kniha
Vydání 2011 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (1x)

Názory
čtenářů

Omar Karibik
2. 9. 2013

Veselá depka...

(...) Krásně čtivá a hlavně přemýšlivá kniha psaná specifickým a hodně neotřelým způsobem. Vadilo mi akorát kolísavé tempo, atmosféra je však jedinečná.

Tomáš, Měsíc nehodnoceno
10. 11. 2010

Poděkování...

(...) Nebudu psát, že mě kniha oslovila, protože přitažlivá je pro mně už samotná individualita pana Cavea. Také nechci knihu hodnotit. Chci Vám poděkovat za její vydání v České Republice, provedení, překlad atd. Edice anglosasských autorů je mnou bedlivě střežena. Více takových, prosím... Budu se těšit...

klára, praha nehodnoceno
6. 1. 2010

povedená...

(...) Čtivá jízda do záhuby..lehce na podporu deprese, ale jinak skvělé. Díky bohu nekončí happy endem nebo mravním ponaučením, čtení jsem si užila.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné