Zpověď mladého romanopisce

rok vydání – 2013
Doporučená cena je 259 Kč

Svůj první – a nejslavnější – román Jméno růže vydal Umberto Eco, když mu bylo téměř padesát: ve svých osmdesáti letech je tedy coby romanopisec vlastně mladíkem – a právě o tomto „romanopiseckém mládí“ pojednává jeho nová kniha. Se stylistickou elegancí sobě vlastní se v ní autor vyznává z celoživotní fascinace literaturou; ve čtyřech esejích nechává čtenáře nahlédnout do romanopiscovy kuchyně a zároveň předvádí svůj pověstný literárněteoretický a kritický um. S jeho použitím pak vysvětluje, proč nás literatura dokáže pohnout k slzám, v jakém smyslu „existují“ Anna Kareninová, Řehoř Samsa či paní Bovaryová, anebo proč musí být dobrá non-fiction vystavěna jako napínavá detektivka. Lze dodat, že podobně napínavě je vystavěna i jeho Zpověď.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025710289
ISBN 978-80-257-1028-9
Počet stran 176
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 21,2cm
Vydání 2013 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3 (1x)

Názory
čtenářů

Roman Tik
3. 1. 2014

Čekal jsem něco jiného...

(...) Tyhle texty musí být fajn pro studenty literární teorie nebo jazykovědy. Sám jsem takovým studentem byl, ale už jsem z toho vyrostl.
Od této Zpovědi jsem čekal něco ve stylu O psaní od Stephena Kinga, líčení toho, co vedlo autora začít psát román, jak se tím úkolem prokousal a tak podobně.

Místo toho jde o čistě akademické psaní, hemžící se termíny jako sémiotický a podobně. Eco nezřídka rozebírá svá vlastní díla jako literární vědec, což na mne osobně působí až bizarním dojmem.
Nechci říct, že je to špatné, jenom předávám informaci o charakteru té knihy, abyste to věděli předem, milí Kosmonati:-)

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné