Praga Piccola

rok vydání – 2012
Doporučená cena je 198 Kč

Historie jedné rodiny, jednoho města a jedné továrny z doby konce Rakouska-Uherska a ve slavném dvacetiletí Československé republiky tak, jak ji ve svých zápiscích zachytil libeňský rodák ing. Bertold Neuman a do románové podoby převedl Miloš Urban. -Praga Piccola uvádí čtenáře do prostředí jedné libeňské automobilové továrny na sklonku Rakouska-Uherska a pak ve dvacátých a třicátých letech první republiky. Dostáváme se do rodiny Rudolfa Neumana, poznáváme jeho ženu a dva syny, z nichž starší Rudi oplývá nadáním na všechno a může si vybrat, kým chce být, ale očekává se, že bude nástupcem svého otce, i když jeho to táhne do světa, zatímco na mladšího Bertolda zbylo talentu málo, ale o to víc chce v továrně získat neprotekční místo a vyrábět automobily. Právě Bertold je vypravěčem rodinné ságy. Bratři zpočátku netuší, proč se k nim přistěhoval vzdálený příbuzný Fridrich se svou dcerou Lilianou, a když vyjde nepříjemná pravda a z ní vyplývající povinnost najevo, Rudi se z ní šikovně vyvlékne a nechá se zastoupit mladším bratrem. Bertold si sestřenku vezme za ženu a pokusí se žít s ní smysluplný život, přestože jeho srdce je jinde. Jak pár stoupá na společenském žebříčku a z Libně proniká do lepších kruhů do Prahy, kde tráví volné neděle mezi filmovými herci a režiséry na Barrandovských terasách (příležitost prodat automobil hvězdě stříbrného plátna), zároveň se propadá do hluboké vztahové krize, kterou nezažehná ani narození dcery. Bertold se s rozchodem vyrovná po svém, ale s čím se vyrovnat nemůže, je přechod na armádní výrobu v době, kdy republice začne čím dál víc hrozit Německo. Jeho přání zůstat v Libni vezme za své, když mu židovští přátelé doporučí odejít před Hitlerem do Anglie a on je na poslední chvíli poslechne. Svůj oblíbený automobil, skromnou Pragu Piccolu, si bere s sebou, a spolu s ní tajemný náklad, který se mu podaří v bezpečí dostat až do Londýna. Odtamtud podniká kroky na záchranu své dcery a bývalé ženy, ale milovanou továrnu zachránit nedokáže.

Bibliografické údaje

EAN 9788025707388
Počet stran 436
Jazyk česky
Produkt kniha
Vydání 2012 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (5x)

Názory
čtenářů

ostrovanka
2. 2. 2014

jednoduše skvělé!...

(...) krásná kniha, zřejmě jedna z nejlepších, které jsem za posledních deset let četla. Autor plasticky vykresluje prvorepublikovou atmosféru.

David
23. 1. 2013

Nostalgie...

(...) Knihy Miloše Urbana mám rád, a Pragu piccolu asi nejvíc. Leccos typického v ní není: ponurost, podivnost, napínavá zápletka; mnohé zůstává: nostalgické ohlédnutí za zmizelou Prahou, bohatý, metaforický jazyk, plastické postavy; a leccos přistoupilo: klidný pohled na život, nevšední vyprávění o všednosti, dospívání, o nás... Skvělé dílo!

Dorian Greene
26. 12. 2012

Zklamání...

(...) Zklamání... Boletus Arcanus byl sice totální úlet, ale byla to stále nevyzpytatelná "urbanovština", která okouzlila. Praga Piccola není klasickým románem, ani memoáry, ani historickou sondou.... prostě jen všední knihou, od které jsem měl asi příliš velká očekávání...

Judita
3. 11. 2012

Příliš popisná...

(...) Kniha napsaná vytříbeným stylem, silně nostalgicky laděná s množstvím pestrých poetických obrazů, místy až příliš rozvláčných. Děj však za nimi pokulhává. Nejedná se o to, že je "jiná" než předešlé knihy, ale že postrádá poutavý příběh. Je to hezké plátno ve formě knihy, které čtenáři nedopřeje slastné pohlcení dějem.

Holeček Jiří
28. 10. 2012

Miloš Urban ve skvělé formě...

(...) Po poněkud rozpačitém předchozím románu se autorovi podařilo vymanit se z klišé, do kterých zabředl. Kniha opravdu "šlape" a je radost číst dílo skvělého vypravěče.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné