Skutečná událost

rok vydání – 2012
Doporučená cena je 258 Kč

Hlavní postavy románu jsou tři kamarádi. Jeden z nich – vypravěč – se ocitá v Oslu těsně po tragické střelbě na ostrově. Na cestu si bere jako četbu do letadla knihu o německé teroristické skupině RAF. Z tíživé atmosféry se vrací zpátky do Prahy, aby zjistil, že jednomu z trojice zabavilo kvůli banální pohledávce exekutorské komando dům a ještě k tomu mu jen tak pro zábavu vyděsili ženu natolik, že skončila v psychiatrické léčebně. Kamarádi se sejdou, aby podpořili postiženého. Z nezávazně odlehčené konverzace vznikne položertem plán, jak se proti státní zvůli bránit. Jeden z trojice se však rozhodne plán dotáhnout. Jak je u autora obvyklé, nejde o přímočarý příběh. V ději se mísí útržky z historie německé RAF s letargickou českou realitou, milostná zápletka s vůlí aspoň jednou udělat něco, co by postihlo pravého viníka. Zprvu ležérně, leč se smyslem pro detail líčený děj postupně získává na napětí, až vyvrcholí akcí. Sice tak trochu nechtěnou, českou, rozpačitou, nicméně vraždou. Hakl zůstává věrný žánrové nezařaditelnosti. Poprvé se však v jeho próze objevuje aktivní prvek – čin jako jediné možné řešení.

Bibliografické údaje

EAN 9788025707883
ISBN 978-80-257-0788-3
Počet stran 190
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 10cm x 20,5cm
Vydání 2012 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (2x)

Názory
čtenářů

j
25. 8. 2014

Tahle kniha mi sebrala energii...

(...) Při čtení knihy máte pocit, že se prodíráte nekončící internetovou diskusí, kniha je psána se stejnou atmosférou, podivně koncentrovanou, jakoby plná negativní energie z chatů a sociálních sítí...Uuuff.
Magnesii Literu moc nechápu, jazyk je ale dobrý. Nedokážu ovšem nikomu doporučit, sorry.

Laco Toušek
22. 7. 2013

Destilace Hakla...

(...) Je-li O rodičích a dětech "tradiční" prózou, Pravidla směšného chování podařeným úsilím o definitivní utvrzení vlastního stylu, tak Skutečná událost je ryzí destilací Hakla. Minimalismus vystavěný na cynismu, za kterým oproti předchozím knihám zřetelně vyvstává marasmus postsocialistické společnosti, která se ocitla ve svárech neoliberálního kapitalismu, jehož je každý sám "vykonavatelem".

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné