Finské pouto

rok vydání – 2013
Doporučená cena je 398 Kč

Finské pouto je podmanivě vystavěný psychologický thriller ze současného Londýna. Kniha ve Finsku zaznamenala nebývalý úspěch u odborné i laické veřejnosti.

Finská grafička Lia žije osaměle v Londýně a jen těžko se seznamuje s novými lidmi. Když však poprvé v životě spatří oběť vraždy a potká okouzlující krajanku Mari, její život nabere dramatické obrátky – Mari má výjimečnou schopnost „číst lidi“, vidět v nich víc než ostatní, a proto pracuje v tajemném Studiu na Bankside, které občas bere spravedlnost do vlastních rukou a bojuje proti nebezpečným politikům či mafiánským gangům. Lia spolu s Mari nevěřícně vstupuje do zločinného podsvětí – dokáže včas rozlousknout záhadu, co je Mari zač a proč se s Liou vlastně spřátelila?
Pekka Hiltunen, původní profesí novinář, získal za tento románový debut v roce 2012 ocenění Vuoden johtolanka za nejlepší kriminální román, cenu Stopa roku od Finské detektivkářské společnosti a od nakladatelstvím Gummerus cenu za nejúspěšnější knihu roku. Finské pouto bylo též nominováno na prestižní cenu deníku Helsingin Sanomat jako debut roku. Kniha si rychle získala pozornost i v zahraničí, v současnosti je překládána do francouzštiny, polštiny a češtiny.

Vydání knihy podpořila nadace FILI - Finnish Literature Exchange.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788025708019
ISBN 978-80-257-0801-9
Počet stran 412
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16,5cm x 23,8cm
Vydání 2013 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3 (2x)

Názory
čtenářů

Pavlina
1. 10. 2013

zajímavé...

(...) Finské pouto se mi dostalo do ruky náhodou a ani chvilku jsem toho nelitovala. Zpočátku mne odrazoval obrovský formát knihy, kterou vzhledem k její objemnosti musíte číst pouze doma. Do kabelky ji prostě nenacpete. Příběh byl na detektivku hodně zvláštní. Zajímavě vykreslené postavy Lii a tajemné Mari, stejně jako ostatních pracovníků Studia sice vyznívají možná až hodně přehnaně. Ovšem samotný problém obchodu s bílým masem je více než reálný. Pointa celého příběhu je trochu kostrbatá, ale na celkovém dojmu neubírá. Možná, že se můžeme těšit na další případ Studia. Každopádně po něm ráda sáhnu.

Jeniuk
27. 5. 2013

peklo...

(...) Nevím, kdo je je členem "finské detektivkářské asociace" - ale tohle je peklo.Vzhledem k mé frekvenci čtení - 1 x kniha za týden a poslední 4 měsíce se soustředím na Sever, tak toto je je to nejslabší co jsem měl v ruce. Neuvěřitelná zápletka....Snad ani nevím co dodat více, slátanina....

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné