Obdivné hvízdnutí

rok vydání – 2013
Doporučená cena je 298 Kč

Když černošský chlapec Bobo zahvízdá ve venkovském lokále v Mississippi na bílou vdanou ženu a pozve ji žertem na schůzku, nenechá na sebe reakce místních dlouho čekat – Bobo je brutálním způsobem ubit k smrti.
Zanedlouho poté se Alice, učitelka na základní škole, rozhodne, že poučí své žáky o dějinách kraje, a na několika školních výletech jim nastíní temnou jižanskou duši: osamělost, alkoholismus, nenaplněné lásky i surové násilí. Formou komického románu, v němž se ozývá lyrismus Williama Faulknera i absurdní humor Flannery O’Connorové, představuje Lewis Nordan zlomový rasový moment padesátých let 20. století: motiv zločinu, způsob nalezení těla i průběh soudního procesu odpovídají nechvalně známému případu vraždy čtrnáctiletého Emmetta Tilla v městečku Money ve státě Mississippi.

Vydání knihy podpořilo Velvyslanectví USA v České republice.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025710777
ISBN 978-80-257-1077-7
Počet stran 228
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 12,5cm x 20,7cm
Vydání 2013 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4,5 (2x)

Názory
čtenářů

Karla Opitz
2. 3. 2019

Jižanské literatuře musí...

(...) Jižanské literatuře musí člověk přivyknout, ale o to ví se mu odmění. Obdivné hvízdnutí je román o rasové segregaci, s cynismem a černým humorem zpracovává skutečný příběh černošského chlapce jehož obdivné hvízdnutí po bílé ženě, ho stálo život. Lewis Nordan mě tímto románem zaujal, ale spíše námětem. Hudba močálu mě svojí jinakostí a nezvyklou lyričností zaujala mnohem více.

Ed Scapa
13. 11. 2014

úhel pohledu...

(...) I zcela neseznámený čtenář, bydlící daleko od místa, kde se příběh odehrává, zachytí tu atmosféru okamžiku. Úchvatné, mistrně napsané, leckdy s mrazící ironií. Tady čtenář ví, že se to může stát, že se to skutečně stalo.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.