Veronika se rozhodla zemřít

rok vydání – 2013
Doporučená cena je 148 Kč

Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny”. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025710005
Počet stran 160
Jazyk česky
Produkt kniha
Vydání 2013 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (7x)

Názory
čtenářů

Michael Babka
9. 8. 2013

Krajničky o Veronice, co se rozhodla zemřít...

(...) Slovinská dívka Veronika získá přesvědčení, že už prožila, co se dalo a že vše se jen trapně opakuje a rozhodne se zabít. Po nezdařené sebevraždě se ocitá ve sanatoriu Villete. Můžeme si přečíst výklad různých psychických chorob dokumentovaných na postavách, s kterými se Veronika setkává. Někteří se jeví docela inteligentní a svobodní. Tak třeba Mari, bývalá advokátka, podává vcelku vtipný rozbor, jak by probíhalo vyhnání z Ráje a ukřižování Krista ve světle současných zákonů. Veronice bylo sděleno, že má zničené srdce a že nejdéle do týdne zemře. Fakt, že jde o experiment dr. Igora, se dozvíme až na konec, i když po snůšce argumentů, jak je život krásný a že má být žit, jako by zbývalo jen pár hodin života, se to dá celkem snadno "prokouknout". Coelho je tradičně trochu mentorský a ani zde neudělal výjimku.

Veronika, Bílovec nehodnoceno
15. 5. 2011

Výborná kniha...

(...) Ke knize mě dostala seminární práce, která byla o Paulu Coelho. Knížka se mi moc líbí a patří teď k mým oblíbeným. Jak kniha, tak spisovatel. Doporučuji všem.

Zlatka, nehodnoceno
14. 1. 2011

plná myšlenek k zamyšlení...

(...) Knihu jsem dostala k Vánocům a přečetla jsem ji za tři večery, je to skutečně silný příběh, plný myšlenek o životě, které nutí k zamyšlení. Doporučuji !

Verča, Praha nehodnoceno
27. 8. 2009

Vynikající kniha...

(...) Poprvé jsem tuto knihu četla,když mi ji koupila kamarádka a já v tu dobu měla dost špatnou náladu, všechno kolem mne se sypalo, přítel mne nechal a tak...znáte to, tuhle knihu jsem přečetla během jediné noci a moc mi pomohla... ten příběh je silný a člověka osloví... můžu pouze doporučit... dávám plný počet hvězdiček...

Veronika, Sezemice nehodnoceno
26. 3. 2009

zajímavé dílo...

(...) Kniha mě velice nadchla. Myslím, že se mi dostala do rukou v pravou chvíli. Byla jsem akorát po transplanatci, nevěděla co dál... A navíc shoda jmen s hlavní postavou. Kniha je skvělá a odpoví na mnoho dotazů ohledně života.

Veronika, Brno nehodnoceno
23. 1. 2009

Užasný zážitek...

(...) Právě jsem tu knihu dočetla. Před několika dny jsem vyrazila do města pro diář na letošní rok. Všechy stály okolo 170 korun...v tu chvíli kdy jsem už po jednom sahala jsem se otočila. Uviděla jsem stojan s Coelhovymi knihami. Všechny stály okolo 170 korun. Sáhla jsem po této. Snad kvůli shodě jmen se mnou a hrdinkou románu. Snad kvůli tomu, že jsem před nedávnou dobou taky uvažovala o sebevraždě. Tak jak mi kdysi pomohl Alchymista, dnes mi pomohla tahle kniha a jednou bych ráda měla možnost tomuhle spisovateli s velkým S poděkovat. Lidské osudy, příběhy a cesty jsou nevyspytatelné a shrnula bych svoje pocity z knihy jedním slovem. Děkuji. P.S. Diář už si nekoupím:)

Peťka, Praha nehodnoceno
6. 12. 2008

Skvělá kniha...

(...) Bez pochyby jedna z nejlepších, co jsem od Coelha četla. Donutila mě přemýšlet. Není sice tolik o duší jakou u Alchymisty, ale i tak se mi moc líbil názor na lidské bytí. Doporučuju přečíst...:)

Peťulka F., Brno nehodnoceno
3. 11. 2008

Nádherná kniha...

(...) Nádherná kniha, nutila mě přemýšlet, a má opravdu překvapivý konec, který nebudu vyzrazovat, ale pokud máte Coelho rádi, přečtěte si i tuto knihu, mě se líbila dokonce i více než Alchymista :). Teď se chystám na U řeky Piedra... tak jsem zvědavá :) Příjemné počtení všem...

mevi, Jemnice nehodnoceno
29. 9. 2008

super téma, dobré zpracování...

(...) Stěžejní bod je téma, které mě zaujalo a donutilo si knížku koupit. Bohužel si dovedu představit, že autor z něho mohl vytřískat více. Některé myšlenky opravdu oslovují, tak nakonec uděluji o jednu hvězdičku více. Bezva knížka s nenaplněným potenciálem. Ale mohu doporučit.

domingo,
11. 8. 2008

??...

(...) Slabé. Jak po literární stránce, tak po stránce obsahové. Smysl knihy dojde vnímavému čtenáři po pár stránkách (nebo po přečtení anotace z předsádky) a de facto není důvod číst dál - dočetl jsem doufaje, že se objeví nějaký zvrat nebo alespoň zajímavý podnět, ale neobjevil. Coelhův styl prostého oznamování skutečností mi přijde poněkud komický (viz závěr knihy).

Veronika, nehodnoceno
7. 3. 2008

Skvělá kniha...

(...) Nemám co víc dodat. Kniha mě nadchla stejně jako Alchymista a U řeky Piedra jsem usedla a plakala. Ale Veronika mi z nich je asi nejbližší...

irysek.punk@seznam.cz, Osek (Ústecký kraj, okres Teplice) nehodnoceno
3. 5. 2007

CO???...

(...) Jsem na 111 stránce a tato kniha má stránek 159, takže teď jen čekám jak to dopadne. Kniha se mi docela líbí, dosti mě však šokovala pasáž, kde Veronika masturbuje. Jinak je kniha plná naděje a očekávání a to je ten důvod, proč nepřestávám číst...

bara, praha nehodnoceno
26. 1. 2007

bara...

(...) nejlepsi,k zamysleni

wendy325@seznam.cz, Valašské Meziříčí nehodnoceno
8. 1. 2006

super knížka...

(...) byla to první knížka kterou jsem od Coelha přečetla byla naprosto výborná,přečetla jsem ji za 3 hodiny.doporučuji ji.je fakt výborná!!!!!!!!!!

Kačenka - kaci07@centrum.cz, BRNO nehodnoceno
14. 12. 2005

SUPER...

(...) Tak vám řeknu, že tahle knížka je fakticky the Best!!! sice je to jediná, kterou jsem od Paula Coelha četla, ale je vážně skvělá!!!!

elapela@post.cz, Orlová
4. 9. 2005

Proč se rozhodla zemřít???...

(...) Bohužel nemohu sdílet nadšení ostatních... Netvrdím, že je to 'slaďáček', je tam spoustu podnětných úvah, ale nemohu říci, že by mne tato kniha nějak zaujala, něco nového mi přinesla... Mnohých věcí v ní jsem si byla do jisté míry vědoma již dříve. Podnětné pro mne ale určitě byl psychiatrův pokus na Veronice a také úvahy o normálnosti a nenormálnosti... Doporučuji však rozhodně všem, kteří se svůj život rozhodli reflektovat teprve nyní...

Barunka.p@quick.cz, Beroun nehodnoceno
15. 8. 2005

Nadherny pribeh...

(...) Jestli jsem nekdy cetla krasnejsi knizku si ted opravdu nevzpominam. Ale vim jiste, ze na pribeh jedne slovinske divky dlouho nezapomenu...

budulinek.cz@post.cz,
6. 4. 2005

nepopsatelné...

(...) Super čteníčko - nenechte si ujít

andrea, nehodnoceno
26. 3. 2005

Krása...

(...) Kniha se povedla a mě se moc líbila.Bylo pro mě velmi hluboké procházet s Veronikou její život.

kitten,
29. 1. 2005

Veronika se rozhodla zemřít...

(...) Dneska ráno jsem dočetla tuto skvělou knihu. Vřele všem doporučuji. Určitě si přečtu od P.Coelha další jeho knihy.

Anonym nehodnoceno
17. 1. 2005

Úžasné!...

(...) tahle kniha mě přímo uchvátila.. Dokonalý pohled na život, 'normalnost'.. prostě se mi strašně moc líbila..

Anonym nehodnoceno
8. 12. 2004

Fakt dobrý...

(...) Perfektní, filozofický náhled na život - doporučuji všem, kteří se rádi zamýšlí nad vlastní podstatou života...

zone, Praha nehodnoceno
28. 11. 2004

Uchvátila...

(...) Tahle knížka mě vzala, bude se vám líbit.

Mája, Vsetín nehodnoceno
19. 8. 2004

Super!!!...

(...) Od Paula Coelha mám doma všechny knížky, je to můj nejoblíbenější spisovatel a Veronika se rozhodla zemřít, je má nejoblíbenější kniha. Všechna jeho díla jsou perfektní, ale Veronika se mě dotkla nejvíc, hodně změnila můj život. Konečně jsem se přestala bát chovat se tak jak to cítím, přestala jsem se bát být sama sebou, nemám strach z toho, co si o mě myslí ostatní. Myslím, že tahle kniha musí každému dodat neuvěřitelnou chuť do života! Četla jsem ji asi 5x a pokaždé na mě zapůsobí. Smekám, Paulo Coelho!

Kačenka, Františkovy Lázně nehodnoceno
1. 8. 2004

…dopadlo to dobře...

(...) Byla to první kniha od Coelha, ke které jsem se dostala úplnou náhodou. Bohudík, to byla velmi dobrá volba. Jak bylo již vícekrát zmíněno, jeho knihy asi nelze číst jinak, než jedním dechem... Těším se na ty další.

KARMA, okres Domažlice nehodnoceno
11. 7. 2004

bezva knizka...

(...) kniha je velmi zajímavá. autor bezvadne vystihl podstatu lidského zivota a toho, jake problemy maji druzi. osobne si myslim ze o zivot je treba bojovat v kazde situaci.

Veronika, trolda@centrum.cz, české budějovice nehodnoceno
29. 3. 2004

výborné...

(...) kniha je tak čtivá že jsem to vůbec nečekala.doslova jsem ji shltla i pres bolest oci.vyborna asi jsme se nasla, dokonce i v knize U reky Piedra jsem usedla a plakala...veronika

Marcel, nehodnoceno
23. 7. 2003

uvazoval jsem jestli tat 5 nebo 4 hvezdy...

(...) je to rozhodne vyborna kniha ale diky 'sladkemu nadechu' kvality alchymisty nedosahuje .... rozhodne ovsem 2. nej od Autora

joe@platil.org, Praha 8 nehodnoceno
7. 5. 2003

pozor na srdce...

(...) vřele doporučuji pro ty, co potřebují přehodnotit svůj život

tobik@email.cz, nehodnoceno
9. 12. 2001

opravdu mě...

(...) Už dlouho jsem nečetla něco tak skvělého. A nečetla jsem ji jen jednou. 'Donutila' mě přemýšlet o životě, jak užívat každé minuty, jak neplýtvat časem, nebát se a jít si za svým. Doporučuji snad každému.

tomkova@mbox.dkm.cz, Praha
21. 5. 2001

VŘELE DOPORUČUJI...

(...) Román Veronika se rozhodla zemřít rozhodně není kratochvilnou četbou. Vnímavý čtenář v něm najde spoustu námětů jak neztrácet naději a nevzdávat se, jak pracovat se životem a hledat a najít co je a co není pro život důležité. Velmi čtivé. První kniha tohoto autora kterou jsem četla. Donutila mě postupně koupit i zbývající.

lucky.mail@post.cz, Severní Čechy
31. 10. 2000

K zamyšlení...

(...) Tuto knihu četla moje mamka (48) i můj mladší bratr (14). Četli jsme ji najednou a dost jsme se o ni prali. Všem se nám moc líbila.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné