Himmlerova kuchařka

rok vydání – 2014
Doporučená cena je 348 Kč

Róza, sto pět let stará dáma, vlastní v Marseille vyhlášenou restauraci „Malá Provence“, kde hostům předkládá velice originální pokrmy inspirované vším, čím si kdy prošla, všemi lidmi, které kdy potkala. Nakonec se rozhodne sepsat paměti, neboť její život byl vskutku pohnutý... Groteskní epopej, jež z toho vzejde, vypráví o kuchařce, která se nikdy ničeho jen tak nezalekla. Róza, ztřeštěná a poněkud drsná osůbka, přežila všechny možné podlosti 20. století, jímž prošla, aniž co ztratila ze své poživačnosti a chuti do života. Vedle dvou velkých lásek zakusila, co se dalo: genocidu Arménů, nacistické hrůzy, maoistické třeštění, osobní tragédie i ponížení, cestu jí křížili lidé obyčejní, i ti, kteří zasahovali do dějin: absurdní řízení osudu a její kuchařské umění ji na čas zavedly i do domácnosti vůdce SS Heinricha Himmlera. Pokaždé se ale oklepala a zase vykročila vpřed – někdy pod praporem, na němž vlálo starozákonní heslo Oko za oko, zub za zub. Na její neuvěřitelné pouti napříč bouřlivým stoletím i zeměmi ji doprovázela zvláštní bytost – mlok Theo, s nímž v těžkých chvílích rozmlouvala jako rovný s rovným. Hořce ironická kniha v duchu šibalských románů rozvíjí dobrodružství neobyčejné, pohoršující stařenky, jejímž krédem je: „Pokud jsou dějiny peklem, pak život je rájem.“

Franz-Olivier Giesbert se narodil 18. ledna 1949 v USA, jeho kořeny jsou německé, skotské, židovské a francouzské. V útlém věku se s rodiči vrátil do francouzské Normandie, vyrůstal pod vlivem silně věřící matky a v tradičně levicově orientované rodině. Už jako dítě se chtěl stát spisovatelem a coby devatenáctiletý mladík začal spolupracovat s literární rubrikou deníku Paris-Normandie. Zároveň vystudoval práva, později ovšem studoval i žurnalistiku a stal se politickým novinářem v Nouvel Observateur, v němž posléze získal post šéfredaktora. Jeho kariéra pokračovala ve vedení deníku Le Figaro a později týdeníku Le Point. V posledních letech je střídavě hlavní postavou několika kulturních, politických a ekonomických pořadů na různých kanálech France Télévisions. Většina Giesbertových knih je beletrie – od moderních bajek po detektivní romány –, u čtenářů velice dobře přijímaná pro svěží styl a nápaditost: za román Ohava získal Velkou cenu Francouzské akademie, za knihu Chlívek jednu z nejstarších francouzských literárních cen – Cenu Interrallié, podle knihy Nesmrtelný byl Richardem Berrym natočen film, v němž hrál hlaví roli Jean Reno (česky pod názvem 22 výstřelů).

Vydání knihy podpořil Centre National du Livre.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788025711477
ISBN 978-80-257-1147-7
Počet stran 320
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20,5cm
Vydání 2014 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (4x)

Názory
čtenářů

luhlirova
23. 12. 2014

Himmlerova kuchařka je zřejmě muž :-)...

(...) Himmlerova kuchařka je docela zábavná kniha, pro mě osobně to nebyla ztráta času, dobře jsem se bavila. Jako žena bych ale řekla, že Róza přemýšlela a jednala spíše jako muž. Nebo přesněji tak, jak si muži představují, že by asi jednala žena. Nemám neodbytnou potřebu ztotožnit se s každou ženskou postavou knih a nijak mi to nebrání si knihu vychutnat, ale v tomto případě si přijdou na své asi spíše muži. Jinak mě docela zklamalo množství chyb v e-knize, skoro jako by knihu před vydáním nikdo pořádně nepřečetl. Docela mi to zkazilo dojem.

Katka.P
13. 10. 2014

Život se musí žít, ať nám přinese cokoliv...

(...) Život se musí žít, ať nám přinese cokoliv...úžasná knížka, napsaná s obrovským nadhledem 105-leté Rózy, která pobaví, potěší a donutí k zamyšlení.

Honza
5. 9. 2014

Vřele doporučuji!...

(...) Příběh Rózy je vlastně příběhem dvacátého století. Do jejího života se promítají snad úplně všechny události, které se v tu dobu přehnaly přes Evropu a celý svět. A ona ty události žije a po svém prožívá jak nejlépe umí. Hlavně se nesmíme z života pos*at, i když se neprocházíme zrovna růžovou zahradou.
Z knížky sálá energie a optimismus. Velká část děje se odehrává v mém milovaném Provencálsku. Z některých řádků voní levandule, z některých potom dostávám hlad, když čtu její recepty... :-)
Doporučuji!

Lucie Cooper
5. 8. 2014

Čtivé od první stránky...

(...) Róze, té stopětileté dámě, jsem začala fandit od první stránky knihy. Přes krutosti, hrůzy a ponížení, kterými si prošla (a ruku na srdce, kdo z nás si může v dnešním pasivním, ale především mírovém Česku dovolit hodnotit, zda to prožívala povrchně či se jen prostě snažila přežít - za každou cenu), má nadhled nad světem, je sarkastická, ironická, a přesto je na ní něco fajn, prostě mě dostala! Přes všechny hrůzy světa se dokázala poprat s osudem a nepodělat se! Je neuvěřitelné, co jeden člověk unese a druhý se zhroutí kvůli drobnosti. Vřele doporučuji si knihu přečíst!
Klobouk dolů před tebou, Rózo!

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné