Lord Mord

rok vydání – 2014
Doporučená cena je 259 Kč

Román se odehrává v 19. století a sleduje osudy lehkomyslného, zhýralého a zchudlého hraběte Arca, jemuž příchod moderní doby sebral jeho nejmilejší hračky - ženy, a nabídl zábavu novou: heroin.

Praha před koncem 19. století. Asanační násilí páchané na městě se odráží ve vyvražďování prostitutek v židovském ghettu. Souvislost mezi úmrtími je však třeba teprve hledat, po stopě zločinců jde jednak policie, jednak Karel Adam, hrabě Arco, jejž se smrt dívek dotýká osobně a který je sám stravován těžkou nemocí dýchacích cest. Do neklidného období protivládních demonstrací a konfidentských provokací přijíždí z jedné strany, z Tyrol, Adamův bratránek Mani, a ze strany druhé, z Moravy, neznámý stařec doprovázející neskutečně krásnou dívku, o níž se v Praze začíná šeptat jako o židovské princezně, ale kterou Adam při prvním setkání nepozná. Navíc se ve městě objeví Felix Hofman, lékař a chemik z Bayerových závodů, který s sebou přivezl zázračný lék proti černému kašli a souchotinám, prášek plný heroické síly a smrtelného nebezpečí. Hrabě Arco se k němu snaží dostat, zároveň se pokouší zachránit alespoň jeden barokní dům na rozhraní Starého Města a Josefova, k tomu soupeří s policií v tom, kdo dříve odhalí vraha prostitutek a jeho motivy. Mezi tím se pod nátlakem moderních bouracích strojů poroučí jeden dům za druhým a v ruinách Židovského Města se po nocích zjevuje legendární fantom z dětských báchorek, Masíčko, před jehož dlouhým nožem je lépe co nejdál uprchnout.

Bibliografické údaje

EAN 9788025712078
ISBN 978-80-257-1207-8
Počet stran 288
Jazyk česky
Vazba brožovaná
Produkt kniha
Rozměry 13,5cm x 20cm
Vydání 2014 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3,5 (3x)

Názory
čtenářů

Maria S.
24. 5. 2020

Má nejoblíbenější od...

(...) Má nejoblíbenější od oblíbeného autora. Krásná Praha, úžasná atmosféra.

Piratek
26. 6. 2013

Poutavá atmosféra, příliš politiky...

(...) Kniha typická pro Miloše Urbana, hodně emocí, o něco méně fakt, dobře napsáno, atmosféra vynikající. Průhledná paralela se současným vedením Prahy (dnes už s tím méně současným, ale o to "proslavenějším").
Z pohledu autora byla asanace starého židovského města zločinem, ale ten pohled je pohledem dnešní romantické duše, které nehrozí mor, roznášený krysami, která má k dispozici splachovací záchod a pitnou a teplou vodu kdykoliv si vzpomene a která si přeje zachovat genia loci (ale nemusí v něm bydlet).

Pavel Bored, Tábor nehodnoceno
24. 3. 2011

Další oblíbená knížka od Urbana...

(...) Opět zábavná kniha, která mě přiměla přečíst si něco o historii Prahy a omrknout trochu fotky z už neexistujícího starého Židovského města, abych si vytvořil v hlavě nějaké ty kulisy. Hrabě a jeho partička jsou opravdu postavy k pomilování. :)

Lili, Praha nehodnoceno
7. 6. 2009

Lord Mord...

(...) Urbanovská klasika, magická pražská atmosféra... radost číst.

eva, nehodnoceno
27. 4. 2009

Dva dny dvě noci...

(...) Dva dny dvě noci mě trvalo přečtení knihy. Plné soustředění na děj přineslo kýženou úlevu a odpočinek. Spokojená jsem byla velmi. Navíc Stránov je kousek od nás. Zajímalo by mne, proč pro domov hrdiny zvolil autor právě toto místo.

Miloslav Vejrážka, Rakovník nehodnoceno
5. 4. 2009

Opět za 1...

(...) Lord Mord opět jen potvrzuje, proč je pro mě Miloš Urban jako autor na prvním místě. Nezbývá mě nic jiného než se těšit na další knihu.

Anonym nehodnoceno
24. 3. 2009

Urban opět ve vrcholné formě....

(...) Po několika románech z posledních let jsem se pomalu smiřoval s faktem, že po skvělém Hastrmanovi a vynikajícím Sedmikostelí se asi autor po tvůrčí stránce vyčerpal. Jsem velmi rád, že jsem se mýlil. Lord Mord navazuje na to nejlepší co jsem od Urbana četl. A zase jednou po čase jsem měl u domácího autora radost ze čtení. Takže díky pane Miloši Urbane.

ttrefil, Praha
18. 3. 2009

Nevím co si o tom mám myslet...

(...) Slovosled na mne působil trochu jako špatný překlad z angličtiny, měl jsem problémy se čtením, postavy v románu ? Jsou ploché bez nějaké psychologie (i když asi je to záměr), nejprve jako by autor nevěděl, jak rozvinout děj a potom ten velice nevěrohodný konec, na druhou stranu nějakou atmosféru to má a téma Prahy v době asanace je zajímavé, přesto je to první a bohužel zřejmě i poslední kniha tohoto autora co jsem četl, toto balancování mezi brakem a literaturou zřejmě není pro mne (i když chyba nemusí být na straně autora).

Pavel Bartolomějev, Praha nehodnoceno
7. 2. 2009

Miloš Urban mě opět nezklamal...

(...) Lord Mord se mi opět jako další kniha Miloše Urbana velmi líbila, zejména stylem psaní.

Pavel Michal, Praha nehodnoceno
3. 12. 2008

Urban zpět a v plné síle...

(...) Lorda Morda jsem si koupil co nejdříve a zhltnul za dva dny, je to zábavné a strhující čtení. Nejvíc připomene skvělé Sedmikostelí, hlavně magickou atmosférou staré Prahy (tentokrát Židovské město!!). Je tam míň sexu a divných vražd, ale Urban je to pořád a ve vrcholné formě, napětí udrží až do překvapivého finále. Jednoduše skvělý, kouzelný román!

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné