Milena Jesenská

rok vydání – 2015
Doporučená cena je 298 Kč

V osudu české novinářky Mileny Jesenské (1896–1944) se takřka doslovně zrcadlí všechny proměny a zvraty, očekávání a zklamání první poloviny minulého století. Dcera známého pražského lékaře, absolventka Minervy, prvního dívčího gymnázia v monarchii, zažívá ve Vídni rozpad Rakouska-Uherska, po svém návratu do Prahy se stává souputnicí české meziválečné avantgardy a jako redaktorka Národních listů se zapojuje do úsilí o moderní životní styl. Ve třicátých letech se přiklání ke komunistické straně, brzy však o správnosti její ideologie začíná pochybovat a rozejde se s ní. Silné sociální cítění nicméně nadále zůstává výrazným rysem Mileniny osobnosti. Na stránkách slavné Peroutkovy Přítomnosti pak Jesenská dosahuje vrcholu své žurnalistické dráhy. Po „Mnichovu“ a během okupace pomáhá uprchlíkům a působí i v odboji. Umírá v koncentračním táboře Ravensbrück. Aktualizované a doplněné vydání knihy přední české socioložky a literátky doprovází bohatá obrazová příloha.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025714850
ISBN 978-80-257-1485-0
Počet stran 225
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 15cm x 20,5cm
Vydání 2015 (2. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (2x)

Názory
čtenářů

Eliška, Beroun
4. 8. 2017

Tuhle knížku jsem si koupila po přečtení čehosi o Fr. …...

(...) Tuhle knížku jsem si koupila po přečtení čehosi o Fr. Kafkovi, kde je Milena Jesenská pochopitelně zmíněná... Je to velmi čtivě napsaná kniha, což ale u Aleny Wagnerové nepřekvapí... Velmi se mi líbilo, jak je popsán život a doba Mileny Jesenské, která na mne zpočátku působila jako děvče z okruhu "zlaté mládeže", postupem dospívání se ale, z mého pohledu, z Mileny stávala zralá žena, která v dobách nejtěžších neváhala pomáhat potřebným, i přes své osobní problémy, aby nakonec svůj život zakončila v koncentračním táboře Ravensbrück.

j
5. 1. 2016

Trocha čtivé kulturní historie o osobité ženě...

(...) Velmi dobrá a čtivá kniha, která přibližuje trochu bouřlivý život a vlastně i dobu Mileny Jesenské, okruhu kolem gymnázia Minerva, její vztah s Kafkou i architektem Krejcarem a další. Dobrý tip na dárek např. pro paní učitelky za vysvědčení, atp.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné