rok vydání – 2014
Doporučená cena je 888 Kč

Václav Havel pohledem Michaela Žantovského: už tím je řečeno vše, co nová havlovská biografie přináší. Oba muži spolu dlouhá léta úzce spolupracovali, pojilo je blízké přátelství – a politický (a do značné míry i kulturní) odkaz Václava Havla dodnes Michael Žantovský rozvíjí jakožto diplomat působící na těch nejprestižnějších velvyslaneckých postech (USA, Izrael, Velká Británie). Jeho kniha však nabídne nejenom autorův pohled „zevnitř“; Žantovský dokáže Havlovo působení vnímat i kriticky, s maximální možnou objektivitou a lidskou i odbornou erudicí. Už prvotní autorův „nástřel“, sestávající ze tří ukázkových kapitol, vzbudil v nakladatelském světě nefalšované nadšení – a dnes jsou práva na šestisetstránkovou publikaci (již autor napsal anglicky a sám si ji coby oceňovaný překladatel přeložil do svého mateřského jazyka) prodána již do deseti jazyků, přičemž další jazykové mutace jsou v jednání. Ono nadšení ostatně potvrzují první recenze, vycházející ještě před podzimním vydáním knihy – mluví se v nich mj. o „živé, podrobné a zasvěcené biografii… působivé, citlivé kronice, úspěšně postihující spletité osudy velké postavy 20. století“ (Publishers Weekly) či o „impozantním životopise velkého muže uprostřed dějin těžce zkoušeného národa“ (Kirkus Review).
Kniha získala na veletrhu Svět knihy ocenění Český bestseller za rok 2014.

Bibliografické údaje

EAN 9788025712139
ISBN 978-80-257-1213-9
Počet stran 568
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 17cm x 23,5cm
Vydání 2014 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (5x)

Názory
čtenářů

Pavel Fráňa
18. 12. 2015

Jedinečná kniha!...

(...) Jedinečná kniha, jako je jedinečný Václav Hacel!

SAmuel Pola
2. 8. 2015

Skvělá kniha!!!...

(...) Knihu jsem si půjčil s určitou opatrností, neboť jsem o Václavu Havlovi četl mnohé. Ale ihned mě zaujala a nadchla. Je to velmi osobní a zároveň vyvážené dílo. Autor interpretuje známá fakta z blízkosti, kterou mnozí nemají. Mistrně napsaná kniha, ze které čiší osobitost a odstup zároveň. Každý, kdo chce Havla lépe poznat, i když je nyní již v jiné dimenzi bytí, by si tuto knihu měl přečíst; a pro studenty středních škol by měla být tato kniha povinnou četbou. Kniha obsahuje svědectví a psychologický ponor, který jiná díla nemají. A pokud toto někdo považuje za "plky pražské kavárny", tak mi je ho upřímně líto, neboť první polistopadový prezident je osobnost, jaká na českém hradě ještě mnoho let nebude.

Vlastimil Vonsovsky
18. 6. 2015

Neutrální pohled...

(...) Kniha neobsahuje nic nového, neznámého, čekal jsem od ní víc. Některé pasáže o jeho umělecké tvorbě mi přišly únavně zdlouhavé. V mých očích se jedná o standardní životopis. Každopádně Václava Havla uznávám jako velkou osobnost, i když ne vždy jsem s ním ve všem souhlasil.

probus
12. 11. 2014

Plky...

(...) Tendenční plky "pražské kavárny"

Drak
8. 11. 2014

Krásná kniha...

(...) Tak jak bylo panu prezidentovi vlastní,čestný a charakterní muž, škoda že není mezi námi často na něj vzpomínáme,Drak

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné