Na dně v Paříži a Londýně

rok vydání – 2015
Doporučená cena je 268 Kč

Aby poznal život chudých z první ruky, vydával se George Orwell na výpravy do chudých městských čtvrtí, nejprve v Londýně a později i v Paříži. Oblékal se jako nuzák, aby mezi místní lépe zapadl, protloukal se jen s minimem peněz, přespával v zavšivených ubytovnách, pracoval jako myč nádobí. S tím, jak chudí žijí a umírají, se seznámil bezprostředně též v jedné pařížské nemocnici, když na svých toulkách onemocněl. Orwellova sociologická reportáž dodnes slouží díky své upřímnosti a procítěnosti jako protipól všech suchých statistik o nezaměstnanosti, chudobě a bídě.

Bibliografické údaje

EAN 9788025716243
ISBN 978-80-257-1624-3
Počet stran 236
Jazyk česky
Vazba brožovaná
Produkt kniha
Rozměry 13cm x 20cm
Vydání 2015 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

4 (2x)

Názory
čtenářů

Eliška
24. 8. 2017

Kniha – jako všechny orwelovky – je napsána čtivě. …...

(...) Kniha - jako všechny orwelovky - je napsána čtivě. Byl to zajímavý nápad. Určitě je třeb ocenit skutečnost, že autor skutečně jako tulák žil. Neměl co jíst, neměl kde spát a občas ani kdy, bavil se s lidmi, kteří tak žili mnoho let, zajímal se o problematiku politickou i morální. To se mi líbí. Ale není to nic světoborného. Nehltala jsem další a další stránku. Nebyla jsem napnutá, jak to dopadne. Byla jsem trochu zvědavá na pointu - ale to hlavně proto, že vím, jak Orwell skončil. Vím, že stav byl dočasný a účelový. Žádnou Velkou Pravdu - jež pro něj bývá tolik typická - jsem nenašla. Hodnocení asi nekoresponduje s počtem hvězd, ale nenechte se zmýlit, Orwell je velmi dobrý spisovatel a ačkoliv bych knihu neřadila mezi špičku, pro milovníky daného žánru je na místě doporučení si ji přečíst.

maman1951
4. 5. 2016

Orwell...

(...) Jméno George Orwell je pro mne spjato se suchou doporučenou školní četbou. Což je zajímavé, protože při četbě Na dně jsem si uvědomila, jak všechno už tady jednou bylo, nic nového pod sluncem, a navíc literární styl autora je naprosto moderní, současný a pro nás aktuální. Mám pocit, jako by kniha byla napsaná o naší současné době. Navíc mi to po přečtení nedalo a s chutí jsem si znovu přečetla i ostatní autorovy tituly (byť je nemám v elektronické podobě, což je mi líto). Prostě inspirativní čtení.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné