rok vydání – 2015
Doporučená cena je 158 Kč

Anísa, mladá, poněkud naivní a značně se nudící, ovšem přímočará Američanka, je postava, kolem které se obtáčejí nitky příběhů dalších hrdinů mnohovrstevnatého „minirománu“. Anísa stojí v jejich centru jako osa, zdánlivě pevně zakotvená v zajištěném a pohodlném životě se starším manželem. Prostřednictvím její zaměstnankyně Evy, Češky provdané za Američana, se k ní více či méně přiblíží další čeští imigranti, na jejichž podivné počínání, zvyky a mluvu zprvu pohlíží podezřívavě nebo s posměchem, postupně ale ztrácí půdu pod nohama a nakonec se ona sama ocitá v nejisté roli cizorodce. Zpočátku tápající Eva naopak pomalu zapouští kořeny v nové zemi a užasle sleduje nárazy a prolínání zároveň blízkých i rozdílných světů i odlišné pohledy na to, co vlastně znamená slovo svoboda. Do pestrých vláken amerických příběhů se vplétá na první pohled nesourodá šedá nit jedné historie ze vzdálené „Bohémije“. Právě ta ale vyprávění propojí v pevné klubko s počátkem i koncem.

Bibliografické údaje

EAN 9788025714638
Počet stran 208
Jazyk česky
Produkt kniha
Vydání 2015 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (17x)

Názory
čtenářů

Zuzana R.
13. 11. 2016

Poutavé čtení...

(...) Z počátku pozvolna se rozbíhající román se začne komplikovat a pak už není možno jej odložit. Dostaví se i možná trochu překvapivý konec, o kterém ještě po zavření knihy přemýšlíte. Poutavě napsané, velmi dobře vystižené dojmy ze života v USA (což oceňuji z vlastní zkušenosti). Bavilo mě přemýšlet, co asi autorka sama prožila a které části jsou produktem její fantazie. Děkuji za čtenářský zážitek a těším se na další knihu.

Ctenarka
17. 5. 2016

Báječný*****...

(...) X

Markéta V.
10. 9. 2015

Anísa-neváhejte a začtěte se!...

(...) Velmi zajímavé čtení, které vás zasáhne. Nejen díky zajímavě prolínajícím se dějovým liniím, které vás nenechají knihu odložit, ale stejně tak i díky příběhům samotných postav. Čím více se do knihy ponoříte, tím více se budete chtít dovědět, co jednotlivé postavy na jejich cestě potká, jak se situacemi naloží a jak to celé nakonec dopadne. To vše v prostředí americké a české kultury, které upoutává čtenáře a obohacuje jej o nové pohledy a způsoby smýšlení. Anísu si rozhodně nenechte ujít!:)

pavel p
22. 7. 2015

Anisa moje chvála....

(...) Znám Danielu Šafránkovou jako malířku s výraznými tahy štětce a s hutnou barevností obrazů,které se mi velmi líbí. Nyní jsem měl možnost seznámit se s její prvotinou knižní.Kniha je velmi poutavá a přečetl jsem ji tak říkajíc v jednom zátahu.Velmi se mi líbil styl autorky,jednoduché věty,charakteristika postav.Autorka zřejmě využila své zkušenosti z dlouhého pobytu v USA a tak i vylíčení prostředí je velmi přesvědčivé.Kniha se velmi dobře čte a nejen pobaví, ale i poučí zasvěceným pohledem autorky na americký život v oblasti současného maloměsta. Knihu mohu jen doporučit a autorce přeji v dalším psaní,které jak doufám bude následovat hodně
úspěchů.

Draha
21. 7. 2015

Poutavé čtení...

(...) Kniha velmi zajímavě popisuje příběhy běžných Čechů a Američanů, na jejichž pozadí se dovídáme více o životě Čechů v emigraci stejně jako o životě ve slunné Kalifornii. Příběhy jednotlivých postav se prolínají a gradují. Kniha, částečně autobiografická, by rozhodně neměla chybět v knihovničkách těch, kteří se rádi na Čechy dívají z jiného pohledu. Velmi doporučuji !

Nina K.
28. 6. 2015

Anísa – jedním dechem...

(...) Miniromán se mi moc líbil. Koupila jsem všem kamarádkám.
Pro nás, kteří jsme žili "jen" v české kotlině, velmi napomáhá k tomu, abychom si dokázali představit, jaké to je pro někoho, kdo odešel a žil někde jinde.
Už se těším na další knihu!
Nina

Jana
25. 6. 2015

Anísa – báječné čtení nejen na dovolenou...

(...) Forma, obsah, překvapení, zajímavé prostředí - všechno, co má správná knížka mít. Doporučuji.

Jirka
22. 6. 2015

Mezi Kaligornií a jižními Čechami...

(...) Mezi Kalifornií a jižními Čechami
Příjemné čtení. V příbězích, které se paralelně odehrávají v Kalifornii a v česku lze bezesporu poznat mnoho autobiografických motivů autorky. Osudy Američanů se proplétají s osudy českých emigrantů. Zaplane zde jako překvapení velká láska, která pálí mosty a někteří hrdinové se přesunou z Ameriky do malého města v jižních Čechách. Obyčejní Američané a obyčejní Češi prožijí neobyčejné příběhy. Autorka v knize mistrně střídá různé formy - dopis s vyprávěním v prví i třetí osobě. Přidá to na akčnosti a čtenář se z přirozené zvědavosti nemůže dočkat pokračování. Ač se kniha tváří jako román pro ženy, pánové pozor, ukazuje se, že i takový český lumpík, který utekl za moře před zákonem , se může vrátit s milující Američankou…

Jirka
28. 5. 2015

Prvotina, která jiskří...

(...) Ke zdánlivě vyčerpanému tématu imigrantů přistupuje autorka z nečekaného úhlu. Její hluboká znalost života Čechů doma i v imigraci, Američanů i českoamerických manželství dodává příběhu věrohodnost, dynamiku a napětí od začátku až do konce knihy. Anísa je kniha, kterou otevřete a nedokážete odložit dříve než ji dočtete.

M
26. 5. 2015

Nejen o Anise.....

(...) Několik vzájemně provázaných příběhů vás vtáhne do děje; jednou se procházíte pod žhavým sluncem po barevném kalifornském pobřeží a následně se propadáte do šedé předlistopadové éry kamsi do jižních Čech...
Autorka si s náměty pohrává stejně lehce, jako s jednotlivými motivy na svých malířských plátnech. Hlavní hrdinové hledají, ztrácejí, nalézají a především žasnou a my s nimi!

Michaela Stoilova
25. 5. 2015

Anísa – exotická i známá...

(...) Anísa je kniha s poutavými příběhy, které se navzájem proplétají, doplňují a zase vzdalují. Konfrontace americké zajištěné ženy i Češky, která své štěstí v Kalifornii usilovně hledá, není zdaleka jediným kontrastem, na který při čtení narazíme. Geografická rozkročenost mezi americké západní pobřeží a Čechy se totiž odráží i v autorčině stylu. Kromě poutavého děje samotného mě na knize bavil právě způsob vyprávění a jeho různé polohy. Chvílemi jsem zapomínala, že čtu text české autorky, a měla jsem pocit, jako bych knihu vytáhla z poličky amerického knihkupectví se současnou prózou, když tu mě zase do očí praštil nějaký blízký český detail. Právě důvěrná znalost všech prostředí a jejich poctivý popis pro mě tento, slovy autorky, miniromán zařazuje mezi knížky, po kterých určitě stojí za to sáhnout, zejména s nadcházejícím létem!

Jitka
25. 5. 2015

Anísa – doporučuji!...

(...) Anísu jsem četla s radostí, moc se mi líbila od začátku do konce. Hlavní postavy jsou lidé, které můžeme znát, podobné příběhy můžeme zažít, život je velké dobrodružství. Kniha má spád, je napsaná vtipně a s citem. Děkuji za pěkné chvíle strávené s Anísou a už teď se těším, čím nás autorka překvapí v další knize.

Hanka
21. 5. 2015

Anýsa...

(...) Krásně se čte, řekla bych, že je to kniha psaná srdcem toho, kdo tam žil a chápe všechno radosti i strasti obyčejných lidí. A je to báječná kniha, která se dotýká i problémů utiskovaných žen. A že si s tím v závěru knihy i úřednice Věra poradí je "světlo na konci tunelu"

Veronika
19. 5. 2015

Anísu si nenechte ujít...

(...) Anísa vás polapí a nenechá vás v klidu odpočinout. Nedá vám to a přečtete tuhle knihu s různými dějovými liniemi, které vyústí v nečekaný konec, jedním dechem. Velmi doporučuji!

Monika
18. 5. 2015

Doporučuji...

(...) Anísa mě velmi zaujala. Je napsaná svěžím, živým jazykem, postavy jsou mnohovrstevné, propracované a jejich osudy nutí člověka k zamyšlení. Doporučuji, knížka se čte opravdu moc dobře.

Lena
15. 5. 2015

Anísa...

(...) Americká Anísa a česká Eva - dvě rozdílné hrdinky, které dokážou zaujmout: Poklidný život zabezpečené ženy nabourá milostné vzplanutí, zatímco ta druhá usilovně buduje svou profesní existenci. Nevšedně komponovaná prvotina od velmi slibné autorky nejenom subtilně odhaluje mezilidské vztahy, ale také přináší autentický pohled na americké reálie. A nechybí ani kriminální zápletka. Dobré čtení - a pravda, mohl by být i dobrý film.

Lada
13. 5. 2015

Doporučuji!...

(...) Kniha mě velmi zaujala. Zvláště vztahy postav a prostředí exotické Kalifornie. Měla poutavý děj a překvapivý konec. Zajímavá nová autorka. Již se těším na filmové zpracování!

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné