Abych přežila

Můj útěk ze Severní Koreje

rok vydání – 2015
Doporučená cena je 298 Kč

„Poté, co jsem uprchla ze Severní Koreje, jsem s překvapení zjistila, že pestré květy a zelené jarní výhonky jsou v jiných částech světa symbolem života a obrody. V Severní Koreji je jaro časem smrti. V této roční době už nezbývají žádné zásoby potravin a farmy žádné potraviny neprodukují, protože nové plodiny se teprve sázejí. Na jaře umírá nejvíce lidí hlady. Často jsme se sestrou slýchaly lidi na ulicích, jak procházejí kolem mrtvol a s politováním mumlají: ,Škoda že nevydrželi do léta.‘ Když teď, v dubnu a květnu, cestuju po Americe a Anglii, užívám si nádherné přírody a kochám se jarními květinami. Nezapomínám ale také na doby, kdy jsem sametové zelené kopce proklínala a přála si, aby ty kytky byly z chleba nebo cukru.“

Když bylo Yeonmi třináct, uprchly s matkou a sestrou ze Severní Koreje do Číny. Hnal je strach z komunistického režimu, který právě uvěznil otce rodiny, touha po svobodě, ale také obyčejný hlad. Cestou se jim však ztratila sestra a v Číně na ně čekalo kruté zklamání: Yeonmi s matkou skončily v rukou obchodníků s lidmi. Po dlouhých peripetiích se nakonec vysněné svobody přece jen dočkaly: dorazily do Jižní Korey a dokonce se zde shledaly se ztracenou sestrou. Autobiografický příběh Yeonmi Parkové je fantastickým svědectvím o síle rodinných pout a vyprávěním člověka, který touží nejen po svobodě, ale hlavně po obyčejném slušném životě bez každodenního ponižování a politického vyplachování mozků. Abych přežila je dechberoucím napínavým příběhem, ve kterém nechybí dramatické filmové scény, nečekané zvraty, ale i jemný podvratný humor.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025716045
ISBN 978-80-2571-604-5
Počet stran 310
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 21cm
Vydání 2015 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (2x)

Názory
čtenářů

anonym
11. 8. 2016

Poutavé a strhující čtení...

(...) Mohu jen doporučit, je to opravdu silný příběh o snaze nejen přežít, ale i žít! Pokud si myslíte, že je Váš život těžký a máte problémy, přečtěte si tento příběh! Vyléčí Vás.

Renata
27. 2. 2016

Mimořádné!...

(...) Jsou fakta, která mne z této knihy zůstanou v hlavě navždy… Třeba to, že jaro je v Severní Koreji obdobím smrti. Kdo z posledních sil přežil zimu, pro toho jaro může být smrtelné. Jak často si hlavní hrdinka říkala, že na jaře by místo květin mohla růst na stromech nějaká ta potravina, která se dá sníst. Jak chutnají vážky a brouci? Jak kořínky? Jak chutná čekat v temném zamčeném domě několik dnů na svou matku, o které nevíte, jestli se vrátí, a jestli bude mít s sebou nějaké jídlo. Četla jsem s naprosto rozšířenýma očima a duší, protože to, co se přede mnou otvíralo, bylo pro dnešní dobu neuvěřitelné. Přesto to existuje. Koncentrované lidské zlo. Zvrácené zlo.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné