Sedmá funkce jazyka

rok vydání – 2017
Doporučená cena je 398 Kč

Druhý román autora pozoruhodné knihy HHhH se opět pohybuje v historických kulisách, ale tentokrát jde o minulost o něco méně vzdálenou – o osmdesátá léta dvacátého století – a o radikální změnu žánru: Laurent Binet se místo historického románu pouští do vod postmoderny, krimirománu a konspiračního thrilleru. Historické události už nerekonstruuje do co nejpřesnějších detailů, nýbrž je coby výchozí materiál mistrně a hravě mísí s fikcí. Je 25. února 1980 a v jedné pařížské ulici srazila dodávka chodce. Šlo by zřejmě o tragickou, leč ničím výjimečnou událost, nebýt toho, že oním chodcem byl světoznámý francouzský sémiolog Roland Barthes a že se právě vracel z oběda s prezidentským kandidátem Françoisem Mitterrandem.

Vydání knihy podpořil Francouzský institut v Praze.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025721445
ISBN 978-80-257-2144-5
Počet stran 376
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 20,5cm
Vydání 2017 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3,5 (3x)

Názory
čtenářů

David Hovjacký
8. 2. 2018

Pšššt, sedmou funkcí jazyka je tato kniha a hlavně …...

(...) Pšššt, sedmou funkcí jazyka je tato kniha a hlavně to nikomu neříkejte. Ani naznačovat!

Jirka Nekola
8. 10. 2017

Minulou knihu HHH jsem si užíval, tohle je takové …...

(...) Minulou knihu HHH jsem si užíval, tohle je takové hodně rozpačité, trčí mi z toho věčné citace reálných osob zakomponovaných do románu, sebezahleděnost a akademismus. Vadil mi taky roztěkaný styl ať už v přímých řečech postav nebo při popisu událostí. Za mě jednoznačný propadák.

Jaroslav Svoboda
15. 7. 2017

Jako lékaře zajímajícího se i o filosofii musím konstatovat, …...

(...) Jako lékaře zajímajícího se i o filosofii musím konstatovat, že jde o mimořádně hodnotnou a pro přemýšlivého člověka i poučnou a poutavou knihu s kriminální zápletkou, pochopíme " život znaků v životě společnosti " i to, že každá událost má zároveň určitý význam. Na stránkách knihy s napínavým dějem se setkáváme s Umbertem Ecem / " jméno růže " /, s Rollandem Barthesem, s většinou tehdejších francouzských filosofů okolo roku 1980, s presidentem V. Giscardem d´Estaing i s Francouis Mitterrandem. Zároveň nadaný autor krásným jazykem po celou dobu udržuje čtenáře v napětí. Jde o mimořádně hodnotnou knihu, jednu z pro mne nejzajímavějších, které jsem v posledním roce četl.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné