Neočekávané chování

Podivuhodný příběh behaviorální ekonomie

rok vydání – 2017
Doporučená cena je 498 Kč

Anglický titul Misbehaving znamená zhruba „nesprávné chování“, tj. takové, které neodpovídá ústřední ekonomické teorii, podle které se člověk chová a rozhoduje tak, aby po racionální úvaze maximalizoval svůj prospěch. Autor ukazuje, že se to zaprvé neděje, a taky proč se to ani dít nemůže, a jaké to má důsledky pro ekonomickou teorii i pro konkrétní fungování ekonomiky. Kniha je mapováním geneze nového přístupu k ekonomii, oboru behaviorální ekonomie, která zohledňuje lidskou iracionalitu, neinformovanost i lenost. Na příkladech i s teoretickým výkladem.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025721216
ISBN 978-80-257-2121-6
Počet stran 380
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16,5cm x 23,7cm
Vydání 2017 (1. vydání)
Nakladatel Dokořán, Argo

Celkové hodnocení

5 (1x)

Názory
čtenářů

Lukáš Hrdlička
19. 8. 2017

Je to naprosto neskutečná kniha o velmi skutečném pohledu na …...

(...) Je to naprosto neskutečná kniha o velmi skutečném pohledu na svět. Kniha je velmi přístupná i pro ekonomické laiky, ovšem domnívám se, že skutečný dopad bude mít především na všechny, kterým nedává spát, že se normativní ekonomické modely tak moc liší od každodenního života. Celá spletitá a nekončící cesta behaviorální ekonomie je popsána velmi chytře, vtipně a, co je asi nejzajímavější, zcela skromně. Thaler ji vlastně podává tak, že celou dobu nejde o nic jiného než o zábavný experiment, který se prostě rozjel a za hlavního hrdinu nestaví sebe, ale jiné. I to činí knihu velmi příjemnou (společně s vtípky umístěnými na správném místě). Jelikož je kniha stavěná jako příběh, který je ale zároveň strukturován tak, že odpovídá různým tématům zajímavým pro jejich anomálnost oproti předpokladům normativní ekonomie (spoření na stáří, behaviorální finance, behaviorální ekonomická analýza práva, odchylky od závěrů teorie her), čte se kniha jedním dechem jako detektivka a zatímco část o behaviorálních financích s sebou nese moc zajímavé myšlenky pro praktický život čtenáře, posledních pár kapitol s sebou nese moc zajímavé myšlenky pro kohokoliv, koho zajímá, jak učinit s pomocí veřejného sektoru život lidem lepší tam, kde lidé systematicky chybují. Co jiného si přát?

Poznámka pro právníky: Kdybyste chtěli vidět mrtvolu Coaseho teorému s hrníčkem v hlavě jako vražednou zbraní, tak si určitě přečtěte část o právu. Třeba se o tom za 100 let bude učit i u nás.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné