Nabarvené ptáče

rok vydání – 2017
Doporučená cena je 298 Kč

Žil byl v jednom velkém polském městě malý kluk. Bylo mu šest let a psal se rok 1939. Vystrašení rodiče poslali své dítě na venkov, aby tam válku v nějaké náhradní rodině v bezpečí přečkalo. Snědý kluk s černými vlasy a tmavýma očima, podezřelý z toho, že je Žid nebo Rom, není však nikde vítán. Je symbolem nepřítele německé říše a pověrčiví venkované v něm vidí vyslance zla, který k sobě přitahuje smůlu a neštěstí. Chlapec nikde dlouho nevydrží, je nucen putovat z vesnice do vesnice a chránit si holý život. Popisuje a vypráví, jednoduše a přímočaře, všechno, co vidí. Kromě toho, že je sám drasticky bit a týrán, se navíc stává svědkem mnoha krutostí, kterých jsou lidé s obludnou vynalézavostí schopni se na sobě navzájem dopouštět. Ponižování lidské důstojnosti, fyzické násilí a mučení nezná hranic. Malý poutník, jako hrdina nějaké strašlivé pohádky, pošramocený na těle i na duši nakonec válku přežije, dočká se osvobození, pohřbí Boha i ďábla, přilne k vojákům Rudé armády, a shledá se dokonce i s rodiči. O šťastném konci však nemůže být ani řeč.

Bibliografické údaje

EAN 9788025722237
ISBN 978-80-257-2223-7
Počet stran 254
Jazyk česky
Vazba flexi
Produkt kniha
Rozměry 12,3cm x 20,3cm
Vydání 2017 (3. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3,5 (3x)

Názory
čtenářů

patekf
15. 2. 2018

Připustíme-li, že polský spisovatel a dramatik …...

(...) Připustíme-li, že polský spisovatel a dramatik Janusz Głowacki má pravdu, když uvádí, že námět knihy Nabarvené ptáče i většina jejího děje je pouhým autorovým výmyslem - jaký má smysl se jí zabývat ? Je-li nepřetržitý /a neuvěřitelný/ řetězec příkoří a násilí /někdy i brutálního/ které polský chlapec zažívá vyfabulován - proč něco takového číst ? Jaký byl motiv autorovy sebevraždy ? Byl Ellie Wiesel opravdu manipulován ? Po přečtení cca 60% jsem došel k názoru, že ano a knihu jsem odložil.

Terka M.
11. 7. 2013

Peklo...

(...) Mám ráda knihy s válečnou a lágrovou tematikou, tak nějak mi to utrpení vždycky pomůže ještě víc ocenit, jak skvěle se v dnešní době máme a jaký si užíváme luxus v životě. Mezi všemi knihami kolem válek ale považuji tuhle za naprosté největší peklo. Velmi silný zážitek, skvěle napsáno, nikdy na ni nezapomenu.

Zacheus
26. 8. 2011

Nabarvené ptáče...

(...) Jedna z knížek, která doslova rve svého čtenáře na kusy. Brilantní, jednoduchý, nezastřený jazyk, strohost popisování živých obrazů a bezbřehá odhodlanost při popisu vlastních fantazií. Četl jsem knížku chvilku po "Treblince - slovu jak z dětské říkanky" a popravdě nedokážu říci, jaká z těch knížek mě více bollela. Jsou to vlastně dva dílky do jedné mozaiky. Knížka by měla být povinnou všem těm, kteří se domnívají, že zlo stojí vždy jen na jedné straně a má jen jednu tvář. Skoro aby se člověk bál říci, že ta kniha je krásná, ale je. Je to jedna z těch, které se řadí do mého soukromého "top ten".

Katerina, Praha nehodnoceno
13. 4. 2011

věk dítěte...

(...) Věk dítěte je udáván někde na začátku knihy, bohužel nevím přesně stranu, ale píše se, že je mu 7 let. Kniha vás pohltí, je úžasná, je doslova zrdcadlem lidského pokolení...

Hanele, Olomouc nehodnoceno
13. 3. 2010

Autobiografický román?...

(...) Autor vypráví fiktivní příběh s takovou přesvědčivostí, že jej mnoho čtenářů může chápat jako skutečný nebo dokonce autobiografický. I když se odehrává v skoro neurčitém prostředí a čase, mnozí se román snaží jednoznačně zaškatulkovat. V Německu byl román vřele přijat, protože ukazoval, že nejen Němci se ve válce chovali surově. Poláci jej zase napadali, že hanobí svou zem. Nikde v románu se ale nedočteme, kde a kdy se odehrává, kolik roků má hlavní hrdina nebo snad jestli je žid nebo Róm. Proto se nejedná ani o autobiografický román a ani děj se nemusí odehrávat nutně v Polsku. (Hanele, 13. 03. 2010)

Janusz Hummel, Praha nehodnoceno
6. 10. 2009

Ouuu...

(...) Vždy mi trvá, než v knihkupectví, nebo v knihovně vyberu nějakou knížku, která by mne zaujala... Namalované ptáče byla skvělá volba... Fakt super knížka...

pauli, Praha nehodnoceno
12. 9. 2008

Nezapomenutelná kniha...

(...) Zapůsobilo to na mne až moc..opravdu skvělé.Jedna z nejsilnějších knih vůbec.Doporučuji

Veronika, Kravaře nehodnoceno
12. 4. 2005

Nabarvené ptáče...

(...) Četla jsem tuto knížku na střední škole a byla jsem dost překvapena dějem této knížky. Je to moc hezký, ale dost drastický román. Myslím, že Vás tento román nadchne.

Ondrej, Praha nehodnoceno
2. 11. 2004

JEdna z nejlepsich knih.....

(...) ..ktere jsem kdy cetl. Surove, syrove, brilantne napsane. Autor nechava ctenare na pochybach, do jake miry se jedna o fikci a jak moc je roman autobiograficky.

ZP, nehodnoceno
13. 6. 2004

Nabarvené ptáče...

(...) Měla jsem tu čest si přečíst tento Kosinského román. Vypráví příběh malého chlapce, který se snaží přežít druhou světovou válku jak se dá. Je to velmi drsný, ale přesto velmi vynikající román. Jestli to skousnete, určitě se vám bude líbit.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné