Pád výletního mola

rok vydání – 2017
Doporučená cena je 298 Kč

Známý britský spisovatel napsal svou první povídkovou sbírku a rozhodně se u ní nudit nebudete. Ať už prožijete dobrodružný viktoriánský příběh, zabrousíte do žánru sci-fi, přehoupnete se do reality dnešního světa, nebo se zamyslíte nad morálním přesahem jedné z povídek, vždy budete ohromeni autorovým vhledem a pověstným empatickým vcítěním, díky nimž se i vy stanete součástí vyprávění. Postavy jsou většinou fyzicky odloučeny od svých rodin, ale zoufale touží po spojení. Příběhy se tak stávají meditací nad podstatou lidské osamocenosti, ale zároveň zkouškou, hledáním tenkých nitek, které lidské bytosti navzájem propojují. Všechno dění je protkáno strachem, beznadějí, nečekaným násilím a smrtí. Expedice na Mars se nezdaří, molo na pobřeží spadne, muž je uvězněn ve svém obývacím pokoji, žena zůstane opuštěná na malinkém ostrově uprostřed oceánu, dva chlapci objeví zbraň v krabici na boty, skupina dobrodruhů nalezne v amazonské džungli jeskyni netušených rozměrů, muž střelí cizince na Štědrý den do krku… Mark Haddon dokazuje, že je mistrem vypointovaného krátkého vyprávění a že jeho představivost je temnější, než jsme si mysleli. Šťastné konce tedy nečekejte.

  • kniha
Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025721797
ISBN 978-80-257-2179-7
Počet stran 264
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 13cm x 20cm
Vydání 2017 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3,5 (2x)

Názory
čtenářů

Anonym
7. 10. 2019

naprosto dokonalé povídky…...

(...) naprosto dokonalé povídky...

Milan Havlis
17. 8. 2018

Mark Haddon a tolik očekávaná nová próza. Přesně …...

(...) Mark Haddon a tolik očekávaná nová próza. Přesně tak. Až příliš očekávaná. V několika recenzích se dozvídáme, jak mistrný je jako autor vypointované povídky, jak brilantním postřehem vládne, ale stačí jedna-dvě povídky z této knihy a dozvíte se, že se Mark Haddon zřejmě dokonale utopil ve svých vlastních depresích, které v Problémových partiích byly jenom atraktivním kořením anglického stylu typicky černého humoru v popisu syrovosti reality. V Podivném případu se psem už byly hmatatelnější, ale stejně málokoho napadlo, jak se v Pádu výletního mola vyderou na povrch, jako kdyby se sám autor chtěl zbavit vší temnoty, co v sobě nosil.

Přiznávám naprosto upřímně, že obejdu-li kvalitu jeho opravdu skvělého slohu, tato nová kniha je tématikou rovnocenná čemukoliv akčnímu na kterémkoli televizním kanálu odpoledne i večer, neboť drama, ve kterém jde o bolest, trýzeň i smrt, je to, co se dnes prodává a číhá to na vás v médiích všech druhů. Že je to dobře napsané, může být jen polehčující okolnost, ale k čemu to, když stejně jdete po přečtení jediné povídky spát s mnoha otázkami 'proboha proč??' v lepším případě, v tom horším upadáte do stejné skepse a malomyslnosti, se kterou se autor do textu vybil.

K čemu je nám další próza detailně popisující lidskou bolest, nesmyslné násilí, pocity zmaru, partnerská odloučení a tolik omílanou jistotu smrti? Uchylovat se k tomuto je pro umělce velmi laciné a potvrzuje to právě ta přehršle počinů vizuálních i tištěných. Umění psát ovládá mnoho novelistů a mnoho z nich za tučný šek vychrlí text s tímto zadáním libovolné délky na počkání. Ale umět si vybrat téma ve správný čas, dokázat rozpoznat, kdy už jsme za hranicí potřeby vracet se ke slovům a větám, co nás nutí sdílet něčí trápení a muka, uvědomit si, že lidská rasa je již tím vším přesycená a ať už vědomě či nevědomě dychtí po tématech dávajících tušit obzory jiných rozměrů a barev, je věcí mistra. Na takovou knihu Mark Haddon ve svém titulu Pád výletního mola bohužel neaspiruje.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné