rok vydání – 2018
Doporučená cena je 298 Kč

Třetí román výtvarnice Daniely Šafránkové ukazuje, jak zábavné, ale i frustrující můžou být kulturní rozdíly mezi Američany a Čechy, mezi světem Západu a Východu raných 90. let. A zároveň je napínavým detektivním pátráním po osudech ženy z deníkových záznamů popisujících život obyčejných lidí za dob protektorátu.
Američanka Lisa najde v pozůstalosti po svém otci několik dopisů psaných pro ni podivným jazykem, češtinou, fotku a parte neznámé ženy. A protože právě prochází rodinnou krizí, rozhodne se ji vyřešit tím, že odcestuje do Evropy a začne pátrat po svých kořenech. Cesta ji zavede až do Prahy, která je těsně po rozdělení Československa místem pořád ještě spjatým se socialistickou minulostí, pro Lisu nepochopitelným, skoro nepřátelským a plným podivných zvyklostí. Ale zároveň má neopakovatelnou atmosféru, která Lisinu nedůvěru postupně naleptává. Zjistí Lisa, jakým osudovým způsobem byla Fína, dívka z fotografie, spojena s jejím otcem? Proč o ní nikdy nemluvil? Nalezne v tomto mrazivém a podivném městě smysl života, který se jí na slunných plážích Kalifornie začíná vytrácet?

Američané v porevoluční Praze
Kdo je dávno mrtvá dívka z fotografie?
Temné tajemství z protektorátní Prahy

Bibliografické údaje

EAN 9788025725481
ISBN 978-80-257-2548-1
Počet stran 300
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 14cm x 21cm
Vydání 2018 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (9x)

Názory
čtenářů

Jana
6. 10. 2018

Mám ráda knížky Daniely Šafránkové a Fína mě …...

(...) Mám ráda knížky Daniely Šafránkové a Fína mě nadchla. Líbil se mi ten kaleidoskop zajímavých postav, časových rovin a strhujících příběhů. Je to výjimečná kniha. Byl by to báječný film

Nina K.
4. 10. 2018

Knihu jsem přečetla za den a noc! Moc se mi …...

(...) Knihu jsem přečetla za den a noc! Moc se mi líbila. Souhlasím také s p. knihkupcem. Zvlášť pohled američanky na léta 90. Možná by bylo fajn napsat, jak my jsme se zase dívali na cizince, kteří k nám v 90. letech přišli pracovat ... ale o čemkoli bude další kniha, už teď se těším. Nina

Šafránek Svatopluk
2. 10. 2018

Ačkoliv v současné době mám čtenářskou krizi, Fina …...

(...) Ačkoliv v současné době mám čtenářskou krizi, Fina ji překonala. Přečetl jsem ji jedním dechem. Nejenom, že vyvolala moje vzpomínky na počátek 90. let v americké komunitě v Praze, ale i mnou nezažitou atmosféru počátku německé okupace viděnou očima pubertálního děvčete. Jinak je to určitě autorčina nejlepší kniha jak po stránce jazykové, tak po stránce logiky zpracovaného tématu. Už se těším na další knihu. T.

Jitka
1. 10. 2018

Ve Fíně sledujeme 2 dějové linie související se …...

(...) Ve Fíně sledujeme 2 dějové linie související se dvěma ženami. Se životem Fíny se seznamujeme prostřednictvím jejího deníku. Fína prožívá mládí a několik lásek v době protektorátu v Praze. Lisa, žena ve středních letech a matka dvou dospělých dětí, přijíždí ve 90. letech po rozpadu svého manželství do Prahy, kde se snaží rozluštit záhadu spojenou se životem jejího otce a právě Fíny. Po počátečním rozčarování se postupně začíná stavět na vlastní nohy a nachází radost ze života na místě, kde by to nečekala. K nalezení vlastní cesty jí pomáhá trpělivost, humor, a také šťastné náhody, jež můžou jít naproti těm, kteří hledají. S odstupem téměř 30 let, kritickým pohledem Američanky sledujeme život v porevolučních Čechách nejen Čechů, ale i početné komunity Američanů u nás. S velkým potěšením jsem si Fínu přečetla a zavzpomínala na dobu minulou z jiného úhlu, než je obvyklé. Děkuju autorce!!!

Gregorini Alena
26. 9. 2018

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Je čtivá, …...

(...) Knihu jsem přečetla jedním dechem. Je čtivá, zajímavá, poučná. Souhlasím s předchozími recenzemi. Mohu ji vřele doporučit.

Veronika
25. 9. 2018

Tato kniha, autorčina třetí, je naprosto skvělá. …...

(...) Tato kniha, autorčina třetí, je naprosto skvělá. Říká se, že třetí dílo v jakémkoliv uměleckém směru často bývá kritické. Fína naopak ještě předčila své dvě (velmi dobré) předchůdkyně. Souhlasím s panem knihkupcem, že je třeba si vzít v práci volno. Je těžké knížku odložit a dělat něco jiného. Fína patří k nejlepším beletriím, které jsem v posledních letech četla. Doporučuji!

pavel p
20. 9. 2018

Přečetl jsem knihu autorky Daniely Šafránkové. …...

(...) Přečetl jsem knihu autorky Daniely Šafránkové. Upoutala mne již obálka ,pro kterou autorka použila jedno ze svých výtvarných děl.Kniha , se skoro detektivní zápletkou je velmi čtivá.Četl jsem ji v jednom zátahu.Autorka využila své životní zkušenosti a z pohledu Američana líčí velmi přesvědčivě atmosféru Prahy 90 tých let.Děj románu je velmi zajímavý,probíhá v několika časových rovinách a vyústění je skutečně překvapivé.Mohu knihu všem čtenářům vřele doporučit,jako zajímavou a poutavou četbu, od které se jen tak neodtrhnete.

Hanka
13. 9. 2018

Tahle kniha opravdu chytne a nemůžete se od ní …...

(...) Tahle kniha opravdu chytne a nemůžete se od ní odtrhnout. Přesně jak píše pan knihkupec Sekula. Má v sobě trochu záhady, otevírá pohled na život američanů v Praze v 90. letech a je to zajímavá konfrontace s příběhy 30. let minulého století. Strhující, neomšelé. Měla jsem pocit, že mě unáší řeka a já čekám, kam mě donese. Vřele všem doporučuji.

Vladimír Sekula
28. 8. 2018

Z této knihy jsem nadšený ,děj má spád jako …...

(...) Z této knihy jsem nadšený ,děj má spád jako utržená lavina v Alpách.Když něco děláte,
myslíte jenom na Fínu a vracíte se co nejrychleji ke čtení.
Musím doporučit ,ale vemte si volno v práci.

Knihkupec Vláďa.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné