Teorie podivnosti

rok vydání – 2018
Doporučená cena je 348 Kč

Vypravěčka Ada Sabová, mladá vědkyně z „Ústavu mezioborových studií člověka“, je v mnohém typickou (nikoli však stereotypní) moderní intelektuálkou, která se pokouší vybalancovat osobní život a kariéru. V obojím už má za sebou leccos, a tak není prosta jistého cynismu, či spíše poučeného, sarkastického vnímání světa, lidí kolem sebe i sebe samé. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává kolem sebe zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost.
Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou „teorii podivnosti“, a zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí. A zatímco společnost kolem ní čím dál více lpí na vyprázdněných pravidlech, Ada její struktury jednu po druhé opouští a vydává se vstříc svobodě.

Kniha získala cenu Magnesia Litera 2019 - Litera za prózu

Bibliografické údaje

EAN 9788025726549
ISBN 978-80-257-2654-9
Počet stran 360
Jazyk česky
Vazba brožovaná
Produkt kniha
Rozměry 14,5cm x 21,5cm
Vydání 2018 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

5 (1x)

Recenze v médiích

magazin.aktualne.cz

Ladislav Nagy: Jak popsat, co nepopsali vědci? Román Pavly Horákové nadchne jazykem i postřehy

(...) Nepřehlédnutelná výrazným obalem a především tím, jakou zanechá stopu v čtenářově paměti, je nová próza Pavly Horákové. Publicistka, překladatelka a rozhlasová redaktorka svůj první román pro dospělé nazvala Teorie podivnosti. Je to dílo hned v několika ohledech pozoruhodné.

Názory
čtenářů

Iveta Francová
27. 8. 2019

Je to kniha...

(...) Je to kniha plná geniálních nápadů a filozofických zamyšlení. Na celkem obyčejném příběhu je dokonale vykreslena současná společnost a její paradoxy. Velmi čtivá a podněcující k zamyšlení.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné