Patrick Melrose I

rok vydání – 2019
Doporučená cena je 348 Kč

Vítěz ceny Magnesia Litera 2020 – překlad. Svazek Patrick Melrose I přináší první tři romány z pětidílného, částečně autobiografického cyklu románů o Patricku Melroseovi z let 1992–2011, v němž se vypravěč vyrovnává s tím, že se stal „hračkou v sadomasochistických hrátkách svých rodičů“. Všechny tři knihy – nazvané Na tom nesejde, Špatná zpráva a Trocha naděje – se odehrávají během jednoho dne a autor nám v nich prostřednictvím mistrných črt nabízí pohled nejen do prostředí britské společenské smetánky, ale i do odvykacích center a newyorské drogové scény. Vypravěč je uchvácen svým démonickým otcem – ten na něm v prvním díle ukájí své sadistické choutky, v druhém díle je přítomen již jen jako stín (už dospělý Patrick cestuje do New Yorku vyzvednout jeho ostatky) a v díle třetím vystupuje jako vzpomínka, na niž nejde zapomenout, ale ani se s ní usmířit. „Hamlet na heroinu“, „makabrózní groteska hnaná sebedestruktivní touhou“ – i tak označovala ostrovní kritika St Aubynovo dílo. Jeho románový cyklus ale zdaleka není jen zádumčivý román o traumatu; je to dílo čtivé, neobyčejně vtipné, ve své společenské kritice přesné a sžíravé. Ve své románové pentalogii o Patricku Melroseovi Edward St Aubyn dokazuje, že je skutečným následovníkem Evelyna Waugha a Oscara Wildea.

Mravy vyšších středních vrstev a nižší šlechty nikdo neukázal v tak krutém a šokujícím světle. Málokterý spisovatel dokázal zúčtovat se svými odpudivými rodiči ani svým traumatizovaným dětstvím s tak temným humorem.

„Důvtip Oscara Wildea, lehkost P. G. Wodehouse a kousavost Evelyna Waugha.“
– Zadie Smithová

„Zcela mimořádné… Kyselinový humor ostrý jako jehlové podpatky.“
– Francine Proseová

„Přečetla jsem pět románů o Patricku Melroseovi za pět dní. Když jsem dočetla poslední, dala jsem si všech pět ještě jednou.“
– Ann Patchettová, Guardian

Spisovatel a žurnalista Edward St Aubyn se narodil roku 1960. Kromě pěti románů o Patricku Melroseovi -- Na tom nesejde, Špatné zprávy, Trocha naděje, Mateřské mléko a Konečně -- napsal ještě další tři prózy, z nichž nakl. ARGO vydalo roku 2015 prózu Marně hledám slov. Spolupracoval též na scénáři k pětidílné televizní minisérii nazvané podle jména hlavního hrdiny. Titulní roli bravurně ztvárnil Benedict Cumberbatch.

Překlad

Bibliografické údaje

EAN 9788025727843
ISBN 978-80-257-2784-3
Počet stran 432
Jazyk česky
Vazba flexi
Produkt kniha
Rozměry 12,4cm x 20,1cm
Vydání 2019 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Recenze v médiích

magazin.aktualne.cz

Sága o Patricku Melroseovi: Bohatství jde ruku v ruce se shakespearovským utrpením

(...) Podle Oscara Wilda "děti začínají tím, že své rodiče milují, později je soudí a zřídka, pokud vůbec kdy, jim odpouštějí". Citát jednoho z nejvtipnějších a nejsžíravějších glosátorů britské společnosti zároveň vystihuje klíčové téma tamního současného prozaika Edwarda St Aubyna: eufemisticky řečeno značně komplikovaný vztah hlavního hrdiny s rodiči.

iLiteratura

Markéta Musilová: Hamlet na heroinu

(...) Edwarda St Aubyna z britské aristokratické rodiny v dětství zneužíval otec a matka tomu tiše přihlížela. Později se s traumatickými zážitky zkoušel vyrovnat jednak za pomoci drog, jednak tím, že je popsal – mistrovským jazykem, který jiskří wildeovskými bonmoty, a s notnou dávkou neúprosného humoru.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné