Život 3.0

Člověk v éře umělé inteligence

rok vydání – 2020
Doporučená cena je 478 Kč

Kniha švédskoamerického kosmologa Maxe Tegmarka je věnovaná umělé inteligenci a jejímu dopadu na lidskou civilizaci. Autor popisuje možnost vzniku nové – technologické – formy života, takzvaného života 3.0, který má být schopen vylepšovat sám sebe. Tegmark erudovaně vysvětluje mechanismy učení a samostatného uvažování této umělé inteligence, hluboké a překotné změny, jichž jsme již nyní svědky. Neméně zásadní místo v knize mají předpovědi vlivu na lidstvo, včetně etického rozměru lidství. Uvažuje nad celou řadou možných variant, v závislosti na místu ve společnosti, jež tato inteligence zaujme, a schopnostech, jichž dosáhne. Nabízí také sociologický a ekonomický pohled a dochází až k filozofickým otázkám existence a ptá se, jak lze vůbec definovat vědomí.
Jakožto kosmolog autor nezůstává při zemi, dotýká se i klíčové role umělé inteligence při objevování a kolonizaci vesmíru. Max Texmark se zevrubně věnuje jedné z nejpalčivějších otázek lidstva a zdaleka se nevyhýbá optimistickému scénáři.

Bibliografické údaje

EAN 9788073639488
ISBN 978-80-257-3173-4
Počet stran 296
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 16,5cm x 23,5cm
Vydání 2020 (1. vydání)
Nakladatel Argo, Dokořán

Recenze v médiích

ČBDB

Jakub Padevít: Život 3.0

(...) Patříte k lidem, kteří věří, že technologie mohou a také zachrání náš svět před totálním zničením, nebo dáváte přednost idei, ve které se lidstvo obejde i bez „velkého bratra”, který by mohl být naším posledním vynálezem, jakožto vynálezem zkázy? Lidé po celém světě na tuto otázku hledají odpovědi. Pořádají konference, semináře a píší všemožné studie, které nemají, a nejspíš ještě dlouho nebudou mít, jednoznačnou odpověď.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento překladatel u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.