Ve skříni

rok vydání – 2018
Doporučená cena je 228 Kč

Hlavní hrdinka nové prózy Terezy Semotamové žije v nespokojeném vztahu v cizině; po nevyjasněné smrti partnera se vrací do rodné země, kde však nemá kde žít (ostatně ani neví jak), a tak vezme zavděk skříní, kterou její sestra hodlá vyhodit. Skříň umístí do vnitrobloku a nastěhuje se do ní. Bizarní východisko textu se postupně stává metaforou hledání prostoru na tomto světě, do nějž se projektuje vztah k rodině, mužům, kamarádům, k sobě samé. Jsme svědky hrdinčina boje o holou existenci; vypravěčka jej sice vytěsňuje, nakonec však není zbytí. Léto totiž končí a do skříně zatéká.

Bezejmenná vypravěčka nás provádí svou životní krizí, do níž vyústil nedávno skončený trýznivý partnerský vztah. Její vyprávění však nezabředává do nějaké uvzdychané sebelítosti (jíž se podobný typ psaní tak často nedokáže vyhnout), a to především díky živosti jazyka, prodchnutého slangovými obraty, popkulturními narážkami, všemožnými hříčkami, do nějž se ovšem tu a tam vlamují i „vyšší“, abstraktnější polohy, zejména v reflexivních, až meditativních pasážích, které tvoří jakýsi refrén vypravěččina monologu. Před čtenářem se tak postupně skládá jakási tragikomická mozaika, v níž se odráží jedna etapa života mladé ženy, etapa plná nálezů a ztrát, strnulosti, ale také odhodlání žít jinak a touhy po lásce.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.



Kniha nominovaná na cenu Magnesia Litera 2019 - Litera za prózu

Bibliografické údaje

EAN 9788025726556
ISBN 978-80-257-2655-6
Počet stran 224
Jazyk česky
Vazba flexi
Produkt kniha
Rozměry 14cm x 21cm
Vydání 2018 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Celkové hodnocení

3 (2x)

Recenze v médiích

iLiteratura

Jan M. Heller: Monology ze skříně

(...) Pocit vykořeněnosti, ztráta kontaktu s dříve blízkými lidmi nebo rozčarování při návratu domů – to jsou jen některá témata knihy, jejíž děj autorka částečně umístila do skříně, malého, stísněného prostoru, odkladiště věcí, které právě nepotřebujeme. Pro její hrdinku se ale stává východiskem z nouze – neobvyklý přístřešek jí poskytne čas, aby se mohla znovu usadit a pokusit se obnovit zpřetrhaná pouta…

iLiteratura

Daniel Mukner: Ve skříni číhá (nejen) Okamura

(...) Vypravěčka knihy Ve skříni se s předraženými nájmy v našem hlavním městě vypořádá po svém – přestěhuje se do skříně. V té ji kromě skromného majetku obklopují i kostlivci minulosti. První samostatná próza Terezy Semotamové však nabízí mnohem víc než jen osobitou protagonistku, která s nezaměnitelným cynismem komentuje tak trochu bezútěšné lidské pinožení.

Názory
čtenářů

Lenka
20. 3. 2020

Skvělé čtení, moc...

(...) Skvělé čtení, moc mě to bavilo!

Katka
13. 9. 2019

Od knihy jsem...

(...) Od knihy jsem si slibovala víc, zpočátku to vypadalo slibně, ale těch jejich pocitů a myšlenek bylo už trochu moc. Chaotické přeskakování v čase, kdy už nebylo poznat, jestli se to stalo nebo se jí to jenom zdá....knížku jsem dočetla, ale jsem ráda, že jsem si ji nakonec nekupovala.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy od tohoto autora

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.