Zajatci hvězd a snů

Katolická moderna a její časopis Nový život

rok vydání – 2000
Doporučená cena je 1498 Kč

Rozsáhlá publikace, která vychází jako katalog výstavy české Katolické moderny v Moravské galerii v Brně, je výsledkem několikaleté badatelské práce autorského kolektivu odborníků z různých uměnovědných oborů. Hlavním tématem knihy je prezentace české Katolické moderny, důležitého kulturního ohniska přelomu 19. a 20. století, které tvořila skupina významných umělců a intelektuálů soustředěná kolem časopisu Nový život. Jejím hlavním cílem bylo sblížení tradičních duchovních hodnot s moderním způsobem života. Zakladateli Katolické moderny i jejího časopisu byli katoličtí kněží Karel Dostál-Lutinov a Sigismund Bouška, mezi její hlavní autority pak patřili Julius Zeyer, František Bílek, Otokar Březina, Felix Jenewein, Zdenka Braunerová, Alois Kalvoda, Jindřich Šimon Baar i někteří další umělci, kteří byli respektováni také představiteli jiných názorových platforem.

  • kniha

Bibliografické údaje

EAN 9788072032624
ISBN 80--72-03-2-62--3
Počet stran 458
Jazyk česky
Vazba vázaná
Produkt kniha
Rozměry 22cm x 28cm
Vydání 2000 (1. vydání)
Nakladatel Argo

Názory
čtenářů

Milna Kudrys, Hustopeče na Moravě nehodnoceno
11. 2. 2002

Super...

(...) Když jsem vzal poprvé tuto knihu do ruky moc jsem nevěděl co mne čeká, ale již po letném nahlédnutí jsem byl doslova nadšen. O hnutí Katolické moderny toho u nás nebyl zatím příliš napsáno, avšak tato kniha je zásadním dílem k uvedené problematice. Několik samostatných studií se věnuje jednotlivýcm problémům Katolické moderny na přelomu 19. a 20. století. Studie např. Romana Musila, M. C. Putny, Jiřího Raka, Edaurda Burgeta a Jiřího Hanuše patří k tomu nejlepšímu. Malou vadou na kráse je na druhé straně velmi slabá stať jakéhosi Antonína K. K. Kudláče. Škoda, že tak krásná kniha je znehodnocena tak slabým a odbytým textem.

František, Praha nehodnoceno
7. 9. 2000

Skvělá kniha, leč příliš drahá...

(...) Problematika Katolické moderny byla v minulosti poněkud opomíjena, je dobře, že se konečně našel tým autorů, který se pokusil toto církevně-reformí, ale i literární a umělecké hnutí, katolických intelektuálů přelomu století rehabilitovat. Kniha je komplexním zpracováním dané problematiky (historie, literatura, výtvarné umění, hudba). Je vybavena nádhernými reprodukcemi výtvarných děl (F. Bílek, V. Foerster, J. Uprka ad.). Rozhodně ji doporučuji všem zájemcům o literaturu a umění přelomu století. Pouze cena není příliš příjemná, ale na druhou stranu pochopitelná při takovém rozsahu a provedení knihy, která se stane ozdobou každé knihovny.

Přečteno jedním dechem?

Tisíce nerozhodných čtenářů bezradně bloudí mezi tituly. Nechte jim tu recenzi a nenechte je zoufat.

Nepovinné
Nepovinné

Další knihy tvůrců titulu

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.

Tento autor u nás momentálně nevydává žádnou jinou knihu.